Spanie jest p------e. Przeraża mnie to, że leży się wtedy jakieś 8 godzin bez większego przemieszczania się, bez świadomości co się dzieje dookoła. Przecież w dzień w ciągu tych 8 godzin można zrobić dużo rzeczy, to masa czasu, a my przez ten czas będziemy leżeć tacy odcięci od wszystkiego.
@konsumatumest: niee, raczej nie mam takich akcji. Już się psychicznie uspokoiłam i nie mam ataków lekowych, a to one są najgorsze bo się jest wtedy bardzo raptownym. Zresztą jakieś 2-3 lata temu regularnie przez sen wołam mamę jak spałam, i tak prawie przez łzy co noc: mamusiu mamusiu, gdzie jesteś, przytul mnie. ( ಠ_ಠ) Ojeny jakież to było creepiaste dla niebieskiego, ale potem poszłam po leki i
Tak jest. Podcast z ekspertem od badań snu i mówi o tym jak badano to na szczurach. Niestety nie pamiętam, w której minucie dokładnie, a całe ma ze 3h ale bardzo ciekawe.
@innigri: @PyraPrzeznaczenia: bo to chyba jest tak, że przez sztuczne oświetlenie doprowadziliśmy się jako ludzkość do stanu, gdzie mamy problemy z zaburzeniami snu. Pierwotnie ludzie spali 1-2h, budzili się, robili jakieś czynności, potem znowu 1-2h snu i tak cały czas. Miało to większy sens kiedy zagrożenie czyhało z każdej strony.
@PyraPrzeznaczenia: uuu bordo xd tez mialem kiedys ta rozkmine i tez mi sie to p------e wydało. Sa gdziestam w necie teorie ze ludzie typu DaVinci czy leibnitz spali bardO krotko tzn po 15 ch6ba minut co jakis czas. Ja ze swojej steony tez wyciagnalem wnioski i jak nie jestem w fazie oepoczynku to dluzej niz 5h raczej nie spie xd
@PyraPrzeznaczenia: ja sobie zawsze myślę tak - 8h snu zleci w 10 sekund, ledwo zaśniesz i już trzeba wstać. 8h w pracbazie - ojezuuuuuuuuuu XDDD to mnie zawsze zastanawia.
@konsumatumest: To oznacza że masz mało angażującą twój umysł pracę jak tak ci się czas w niej dłuży. Ja po ogarnięciu bieżących zadań patrzę na zegarek a tu już po 13.
@m0rgi: owszem, masz rację - tak jest :) moja praca jest bardzo nudna, rutynowa i rzadko kiedy dzieje się tam coś ciekawego i nowego. ale mi się podoba, bo mogę się odmóżdżyć po tygodniu na uczelni
Tak jest. Podcast z ekspertem od badań snu i mówi o tym jak badano to na szczurach. Niestety nie pamiętam, w której minucie dokładnie, a całe ma ze 3h ale bardzo ciekawe.
Komentarz usunięty przez autora
@innigri:
Komentarz usunięty przez moderatora
@konsumatumest: To oznacza że masz mało angażującą twój umysł pracę jak tak ci się czas w niej dłuży.
Ja po ogarnięciu bieżących zadań patrzę na zegarek a tu już po 13.