Wpis z mikrobloga

Spanie jest #!$%@?. Przeraża mnie to, że leży się wtedy jakieś 8 godzin bez większego przemieszczania się, bez świadomości co się dzieje dookoła. Przecież w dzień w ciągu tych 8 godzin można zrobić dużo rzeczy, to masa czasu, a my przez ten czas będziemy leżeć tacy odcięci od wszystkiego.
  • 34
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 12
@PyraPrzeznaczenia: jesteśmy beznadziejni jeżeli chodzi o możliwości przetrwania jako gatunek, głównie przez to. A jak nie śpimy to haluny mamy, palpitacje serca, skoki ciśnienia i inne ujowe rzeczy.
Ciekawe czy taki kurna lew ma haluny jak sobie nie odeśpi swoich 8 godzin. XD
  • Odpowiedz
  • 29
@PyraPrzeznaczenia: naukowy bełkot fajny materiał kiedyś o tym zrobił i powiedział coś w stylu : jakbyśmy kiedyś mieli powiedzieć jakiejś obcek cywilizacji co nieco o gatunku ludzkim i przeszli do kwestii snu, to chyba Ci kosmici popukali się w głowę na myśl o bezsensownosci i dziwności tego mechanimu. :p
  • Odpowiedz
@PyraPrzeznaczenia: też nie rozumiem ale wydaje mi się że sny są ważne dla mózgu w jakiś sposób nawet jeśli się ich nie pamięta to coś wtedy się trenuje albo utrwala albo są #!$%@? po to żeby wiedzieć kiedy jest rzeczywistość bo tak naprawdę skąd byśmy wiedzieli kiedy jest rzeczywistość jeśli nie było by snów głupi komentarz ;P
  • Odpowiedz
  • 2
@teraflu_zatoki: w trakcie fazy REM rzeczywiście analizowane są aspekty i trudności życia codziennego. Ogółem były badania na dzieciach, że te które mniej sypiają i mają rzadziej fazę REM (ma się co noc ich ok. 3-7 przy nie zaburzonym śnie) osiągają gorsze wyniki w nauce niż te ktore dosypiają. Ale faza rem w nocy to zazwyczaj od 2h do 3h reszta to zazwyczaj sen płytki nierenerujacy właściwie no i sen gleboki (regenerujący),
innigri - @teraflu_zatoki: w trakcie fazy REM rzeczywiście analizowane są aspekty i t...

źródło: comment_wj9K97eHsF0hMRagaPmYCeuJ0ZszgHt7.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@innigri: no tak wiadomo że sen regeneruje ale po co są marzenia senne to nikt tak naprawdę nie wie :D, mi się wydaje że to taka próba kontrolna, musimy śnić o #!$%@? rzeczach żeby wiedzieć że potem budzimy się do rzeczywistości która nie jest #!$%@?, bo gdyby nie było tych #!$%@? snów to skąd byśmy wiedzieli że rzeczywistość jest w ogóle rzeczywista i co jest na prawdę prawdą a co jest
  • Odpowiedz
  • 2
@teraflu_zatoki: nie nooo trochę poleciałeś z tą kontrolą rzeczywistość. Sen jest po to by: organizować zdarzenia i wiedzę dnia, analiza i próba rozwiązania problemów, są to też nasze aspiracje, leki, radości a że czesto do tego dochodzą kwestie podświadomości to się robią takie czasem ekstra #!$%@?. Poczytaj o tym, a dużo się dowiesz jak Cię to ciekawi. :)
  • Odpowiedz
@innigri: w dzieciństwie robiłam bardzo dużo rzeczy. zaczęłam jak miałam jakieś 7 lat. no np. włączałam telewizor, albo po prostu stałam na środku pokoju. normalnie rozmawiałam i miałam otwarte oczy. odpowiadałam zawsze całkiem z sensem i dużo osób było pewnych, że nie śpię. a ja oczywiście rano nic nie pamiętałam. chyba tylko moja mama potrafi rozpoznać że śpię bo po prostu mam taki martwy wzrok niby skierowany na osobę z którą
  • Odpowiedz
  • 17
@konsumatumest: ojejku wiem co czujesz. XD
Mnie moj chłopak kiedyś nagrał jak z nim gadałam, to sama się siebie bałam bo gadał tak bez uczuć jak nie ja, o jakiejś szkole magii. XDD On mnie dopytywał o jakieś szczegóły abym opowiadała, a ja do niego "ty nic nie wiesz ty nic nie rozumiesz". Mój niebieski po 6 latach nauczył się już ze mną postępować jak wyciągam ksiazki z półek w ciagu
  • Odpowiedz
  • 0
@konsumatumest: czassm myślę, czy nie iść z tym do neurologa, ale podobno diagniza tego jest upierdliwa i w sumie rzadko tak mam.
Ale spię ostatnio z takim monitorem snu z bardzo dokladnym zyroskopem i co noc widać, że jak jestem w fazie REM gdzie powinnam dostać tego "paraliżu" ciała typowego dla tej fazy to miotam się po łóżku jak #!$%@?, ale na szczęście nie wstaję.
  • Odpowiedz