Aktywne Wpisy
robert5502 +935
Dobra nowina!
Dane za rok szkolny 2023/2024: W liceach i technikach nawet 80 proc. uczniów nie uczęszcza na lekcje religii.
Podziekujmy im
#religia #bekazkatoli #szkola
Dane za rok szkolny 2023/2024: W liceach i technikach nawet 80 proc. uczniów nie uczęszcza na lekcje religii.
Podziekujmy im
#religia #bekazkatoli #szkola
JamesJoyce +171
#programowanie #programista15k #sztucznainteligencja #uniaeuropejska
I tak to jest w naszym europejskim poletku.
I tak to jest w naszym europejskim poletku.
Dzisiaj był u mnie technik, bo od jakiegoś czasu szwankuje mi internet. Powiedziałem mu, że często jak sprawdzam prędkość na speed testach to wychodzi mi po 5-8 mb, mimo że w pakiecie mam internet 80 mb/s. Zapytał mnie czy mam połączenie kablem, czy przez wifi. Jako że mój lapek nie ma wejścia RJ45 to używam wifi, lub czasami adaptera lan-usb. Technik odpowiedział mi, że najszybsze połączenie zawsze jest na kablu, a adaptery mogą mocno spowalniać prędkość.
Zrobiłem więc test: Na wifi miałem ok. 20 mb/s, na kablu z przejściówką... 4 mb/s, a na pc'cie z wejściem LAN... 64 mb/s.
Dlatego mam do Was pytanie - czy polecilibyście mi jakąś szybką przejściówkę lan-usb, która nie spowalniałaby mi neta? Swoją kupiłem za 10 zł, nie sądziłem że będzie aż taka tragedia. Trochę nie mam hajsu żeby inwestować teraz w nowego lapka z wejściem RJ45...
#komputery #zestawykomputerowe #hardware #technologia #sprzetkomputerowy #internet #laptopy
@Noah_Solloway: wiem, że nie na temat, ale to istnieją laptopy bez wejścia LAN? to już bez wifi bym się spodziewał. Przecież Lan to miały komputery 20 lat temu.
@hpiotrekh: i blame apple ( ͡° ͜ʖ ͡°) u mnie w firmie kupują xps a potem zdziwienie ze nic sie tu nie da podlaczyć bez stacji dokującej
Laptop to Lenovo U330 touch (i7 4500U), karta sieciowa intel wireless n 7260. Jestem otwarty na każdy pomysł, bylem nie miał 5 mb/s kiedy moge mieć 65 :P
@BoloZCzerniakowa Np. coś takiego?
https://allegro.pl/oferta/karta-sieciowa-tp-link-tl-wn725n-wifi-n-usb-mini-8577724334?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_ELKTRK_PLA_Komputery_top_smart&ev_adgr=_ELKTRK_PLA_Komputery_top_smart&gclid=EAIaIQobChMIqM2klarE5gIVxuN3Ch2UUA8qEAQYBCABEgI6V_D_BwE
Kupiłem sobie wejściówke ethernet na usb
https://allegro.pl/oferta/ugreen-adapter-usb-3-0-rj45-lan-ethernet-gigabit-7934861821?fbclid=IwAR2kQdip56DZZilR5vVyuB4zre8_CsQnQGdpf8sId1RX5rHMDCmclWnI4F8
@Noah_Solloway: Zainstaluj najnowszą wersję sterownika. Nastąpienie przejdź do:
Menedżer urządzeń -> karta WiFi -> zaawansowane i ustaw jak w linku. Dodatkowo ustaw Preferred band na Prefer 5 GHz band.
Jak telefon widzi pasmo 5GHz, a komputer nie, to karta może nie obsługiwać tego pasma albo danego kanału. Ustaw na próbę kanał 36, następnie 149.