Wpis z mikrobloga

Może uzupełnię temat. Chodzi mi o sytuację kiedy nie znam jakiejś biblioteki na pamięć. W java doc zawsze sobie mogłem zrobić zmienna. i podpowiadało mi listę metod i co zwracają. W Pythonie kiedy nie wiadomo jakiego zmienna jest typu to nawet PyCharm nie wie co odpowiedzieć.
  • Odpowiedz
@ZasilaczKomputerowy: PyCharm ogarnia te type hinty i podpowiada przy ich pomocy.

Co do innych bibliotek to niestety najczęściej trzeba mieć docsy na drugim monitorze.

@Harmonia: ale sugerujesz że robię coś źle skoro się nad tym zastanawiam, czy może sugerujesz że Python jest źle zaprojektowany?

Uroki dynamicznych języków. JavaScript ma to samo.
  • Odpowiedz
@ZasilaczKomputerowy: nie rób żadnych type-hints, jak musisz koniecznie coś sprawdzić, to użyj pycharmowego debuggera, on prawdę Ci powie.

A jak musisz z jakiegoś powodu sprawdzić to w kodzie, to masz isinstance(x, ClassName) (np. isinstance(x, dict)), albo type(x). Nic więcej Ci do szczęścia potrzebne nie jest.

Możesz jeszcze użyć na przykład Iterable z collections I sprawdzić isinstance(x, Iterable), bo jak chcesz przeiterować, to co za różnica, czy lista, czy generator, czy
  • Odpowiedz