Wpis z mikrobloga

Dziś wsiadam do samochodu i słyszę pisk przy wciskaniu sprzęgła (mocne piszczenie słychać tylko na zgaszonym silniku na odpalonym delikatnie praktycznie nie słyszalne) Otworzyłem maske i przy wciskaniu sprzęgła rusza się ta guma i wydaję mi się ze z niej coś piszczy i teraz pytanie co to jest i co mam wymienić żeby pisk ucichł.Co prawda miałem wymieniać całe sprzęgło ale może uda się jeszcze pojezdzić na tym
film pokazujący te piszczenie
https://www.youtube.com/watch?v=_t_-6h3ubPI
#mechanikasamochodowa #kia #warsztat
  • 9
Wysprzęglik, siłownik hydrauliczny który poprzez dzwignię i łożysko oporowe naciska na słoneczko w docisku i powoduje wysprzęglenie. Ta gumka którą widać na zdjęciu nie powinna skrzypieć. Albo skrzypi na połączeniu dzwignia -wysprzęglik, albo dzwignia skrzypi na „zawiasach”
No i niestety popryskałem dalej piszczy podjechałem do mechanika i do wymiany cały wysprzęglik piszczy coś w środku tego i lepiej wymienić.Póki co jezdzić można bo to nie wypływa na nic ale z robocizną około 300 zł więc tragedii nie ma
@lupek78643: Jeżeli wysprzęglik taki jak na zdjęciu. To o o ile w środku nie jest zajechany, można kupić reperaturkę za 30zł i w godzine zrobić. Więc jak 300zł z wymianą na nowy to cena nawet nawet. Ale w warsztacie lepiej sprawdź czy jest nowy czy naprawiony.