Wpis z mikrobloga

Pokaż mi jeden przypadek w historii gdzie władza postanowiła znacjonalizować własność KAPITALISTÓW i ludzie zaczęli protestować żeby nie "okradać tych biednych kapitalistów"

@Solstafir: Np protesty w USA przeciwko Obamacare które częściowo nacjonalizowało ubezpieczenia zdrowotne.
  • Odpowiedz
Społeczeństwo zawsze jak się buntuje to chce więcej socjalizmu. Nigdy więcej kapitalizmu.

@Solstafir: kapitaliści nie mają czasu na protesty bo muszą z---------ć na utrzymanie socjalistów.
  • Odpowiedz
Eksmitowani są ludzie którzy nie płacą, przez co kradną powierzchnie użytkową. Jak

@malinq: No to zacznijmy eksmitować kapitalistów którzy nie płacą za pracę albo płacą za mało.

Poza tym musisz zdefiniować te grupy społeczne jeśli chcesz wchodzić w ten poziom dyskusji. Ja na kolektywizmie się nie znam, popieram
  • Odpowiedz
Wyjaśnię ci - kapitaliści to są posiadacze kapitału, a nie żadna grupa ludzi o jakimś tam poglądach.

Wikipedia - Kapitał:
Kapitał – termin z dziedziny ekonomii i finansów oznaczający zasoby trwałe (majątek, środki, aktywa) służące rozpoczęciu lub kontynuacji działalności gospodarczej. Jest jednym z podstawowych, klasycznych czynników produkcji, obok pracy i ziemi. Występuje on w postaci zasobów pieniężnych, środków produkcji oraz zasobów intelektualnych.

@Solstafir: czyli wszyscy ludzie
  • Odpowiedz
Teraz jesteś po prostu jak reszta prawaków

@Solstafir: miałem już nie pisać, więc nazwij mnie hipokrytą czy coś, ale jeszcze jednego nie mogę sobie odpuścić.
Dzielenie ludzi na lewak i prawak - okej, wiem, że jakieś poglądy są bardziej lewicowe albo bardziej prawicowe. Ale nazywanie mnie prawakiem podczas kiedy społecznie postuluję pełną wolność (w sprawach aborcji, imigrantów, lgbt itd.) jest mocnym nadużyciem. Jeżeli to jest dla Ciebie obrzydliwe moralnie i
  • Odpowiedz
Ale nazywanie mnie prawakiem podczas kiedy społecznie postuluję pełną wolność (w sprawach aborcji, imigrantów

@malinq: No jasne, jak biedni wpadną w ciążę a nie stać ich na dziecko to mogą je usunąć, a jak kapitalistom brakuje taniej siły roboczej w Polsce, albo musieliby zacząć konkurować o nią płacami to najlepiej nasprowadzać tanią zza granicy :D

Faktycznie pełen z ciebie lewak. No Karoń by powiedział wręcz że spisujący komunista.
  • Odpowiedz
przecież kapitał to nie tylko prawa patentowe czy wartościowe prawa autorskie. Zasoby intelektualne to także zdolność do korzystania z internetu i znalezienia sobie czegoś do roboty.

@malinq: hmm to zdanie jest bardzo smutne dla ludzkości bo to znaczy że w kapitalizmie wszystko jest wyceniane, nawet twoje zasoby intelektualne, nawet twoja bezinteresowność.

twoja praca jest warta tyle na ile wycenia ją
  • Odpowiedz