Aktywne Wpisy
balticporter +490
Ten remiks „The Sound Of Silence” co puszczają ostatnio w radiu, to powinien zostać zakazany, a autor i rozgłośnie postawione przed Trybunałem w Hadze za zbrodnie przeciwko ludzkości ლ(ಠ_ಠ ლ)
#zalesie
#zalesie
Historycznygagatek +717
Całe życie w jednym miejscu. Kiedyś za dzieciaka największe przekleństwo - wiocha, poniemiecki dom, kawałek ziemi gdzie trzeba ciągle coś robić bo rodzice każą. Teraz wychodzę za ten sam dom z takim widokiem i cieszę się z tego, że tu jestem. ŚP. Tatko miał rację, że jeszcze kiedyś to wszystko docenię. Nie dość, że właśnie zaczynam nowy etap w życiu gdzie jako Przewodnik Sudecki Górski będę oprowadzać ludzi po swoich rewirach opowiadając
1) w zadaniu było żeby pomnożyć druga liczbę przez wielokrotność pierwszej.
2) nauczyciel się poprostu #!$%@? bo nie lubi ucznia
Miałem taka sytuacje klasa 1-3 suka nauczycielka faworyzowała jednego #!$%@? z wada wymowy bo matka miała kompleks i go wciskała na wszytskie konkursy recytatorskie co pasowało wychowawczyni. Mieliśmy temat o gwiazdach o wyszła dyskusja czy słońce to gwiazda. Akurat pare tygodni wcześniej ojciec dał mi amerykańskie gazety o kosmosie
@kielus: To akurat lepiej niż jakby się czuł skarcony bo pani musi mieć rację. Pociesz go że jeszcze tylko jakieś 10 lat tortur obcowania z podobnymi betonami o statusie Boga w obliczu uczniów i cyk, z głowy
równie dobrze możesz interpretować 7*2 jako "mam siódemkę i sobie ją pomnoże dwa razy czyli 7+7".
a mógł napisać 7*2 = 2*7 = 7+7
#!$%@? mać. w matematyce znak równości oznacza, że lewa strona równo się prawej. KONIEC. KROPKA. i młody dobrze to rozpisał.
@Joterini: Być może przedmiot się nazywa matematyka i to jej fundamentalne prawa powinny bezwzględnie kierować kryteriami poprawności rozwiązań, a nie jakieś uczące zupełnie odwrotnych zasad arbitralne narracje? Przecież to dosłownie wyrządzanie krzywdy uczniom
Pierwszy, czyli tak jak w zasadzie każdy to czyta: "dwa razy siedem". A teraz jak to może brzmieć. Dwa warianty:
1) 2*7 = dwójka siedem razy
2) 2*7 = dwa razy siódemka
Proszę mnie przekonać, że tylko jeden sposób interpretacji tego zapisu jest poprawny.
Zapewne w zadaniu chodzilo o rozróżnienie tych właśnie składników czuli biorę 6 razy dwójkę czy tam siedem razy dwójkę. Tak jak biorę dziesięć porcji masła, pięć łyżek cukru itp. Ocena 4 plus wiec zapewne chodziło o rozpisanie wg zapisu mnożenia.
Tak to rozumiem.
@wiem_wszystko: Kompletnie mieszasz koncepcje i nie myślisz o czym piszesz. Mnożenie tutaj może ci jedynie pomóc w policzeniu sumy rozdanych pieniędzy, a w tym przypadku oczywiście nie ma żadnego znaczenia czy dodasz dwa razy siedem do siebie czy siedem razy dwa do siebie. Jak matematyka ci miałaby pomóc w wiedzy ile pieniędzy masz rozdać ilu osobom w tej sytuacji? To jest, jak wspomniałem, arbitralna narracja
@peszmerd: czepiamy się bo źle oceniła i tyle
Komentarz usunięty przez autora Wpisu
@damiano_polishiano: nie ma sensu dorabiać sobie takich historyjek