Wpis z mikrobloga

Mam pytanie, może z pozoru głupie ale na poważnie. Czy myjecie mięso przed obróbką cieplną? Pytam dlatego, bo podobno myjąc mięso w zlewie narażamy się na to że bakterie z mięsa będą rozprowadzane w zlewie i poza zlewem, a w trakcie obróbki cieplnej one i tak wymierają, stąd podobno nie ma sensu myć mięsa. Czy wy myjecie mięso?

No bo jeśli ktoś myje mięso, to takiego surowego boczku albo mięsa mielonego i tak nie umyje bo jak? :D A tam równie dobre mogą być bakterie co np. na kurczaku.

#keto #carnivore #dodzo #gotujzwykopem

Czy myjesz mięso przed gotowaniem?

  • Tak 58.7% (54)
  • Nie 41.3% (38)

Oddanych głosów: 92

  • 7
@ChelseaDagger: Masz 10 razy więcej bakterii na klamce od drzwi niż w tym samym mięsie. Mięso jest dość czyste bakteriologicznie bo jest opakowane albo dotyka go tylko ekspedientka, ludzie w rękawiczkach na produkcjii i jest meega kontrolowane, ja bym się bardziej bała tego macanego przez 20 emerytek przed tobą pomidorka, który jedzie luzem przez pół Europy itd.

Ja nie myje chyba że mam w jakiejś folijce np. Zoladki, wątrobę i jest