Aktywne Wpisy
bachus +66
Ciekawe ile osób pamięta co to jest i po co się "toczyło" ;-)
#gimbynieznajo
#gimbynieznajo
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
Skopiuj link
Skopiuj linkTa treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
Wykop.pl
Podróże
Gospodarka
Ukraina
Technologia
Motoryzacja
Sport
Rozrywka
Informacje
Ciekawostki
Wiele razy już widziałam, ze wszyscy polecają jeść tłuszcze zwierzęce zamiast roślinnych. Ale w sumie dlaczego? Ja zdecydowanie lepiej czuje się jedząc tłuszcze głównie z oliw, warzyw i trochę nabiału z dodatkiem mięsa, niż odwrotnie.
Czy to ma jakieś uwarunkowanie dlaczego jedne są lepsze od drugich, a może nie są wcale i to tylko indywidualne odczucia.
Wołam @BarkaMleczna i @chixi :)
#keto
@BzdziagwaLujka:
- Tłuszcze zwierzęce są z reguły bardziej nasycone, a przez to stabilne przy obróbce. Ale pod tym względem trudno przebić olej kokosowy.
- Tłuszcze zwierzęce zawierają rozpuszczalne w nich witaminy pochodzenia zwierzęcego, A i D3.
Dodam, ze staram się trzymać równowagę między kwasami nasyconymi, jednonasyconymi, omega 3 i omega 6.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9637947
Tłuszcze roślinne maja bardzo niska wartość biologiczna dla ludzkiego organizmu, są ubogie (wręcz jałowe) jeżeli chodzi o związki aktywne (witaminy, minerały, enzymy), nie zawierają w ogóle cholesterolu. Dla porównania tabele wartości: masło: https://www.nutritionvalue.org/Butter%2C_without_salt_nutritional_value.html
Słonina: https://www.nutritionvalue.org/Pork%2C_raw%2C_separable_fat%2C_fresh_nutritional_value.html
Żółtko: https://www.nutritionvalue.org/Egg%2C_fresh%2C_raw%2C_yolk_nutritional_value.html
Dla porównania tłuszcze roślinne
Olej kokosowy: https://www.nutritionvalue.org/Oil%2C_coconut_nutritional_value.html
Olej lniany: https://www.nutritionvalue.org/Oil%2C_cold_pressed%2C_flaxseed_nutritional_value.html
Oliwa z oliwek: https://www.nutritionvalue.org/Oil%2C_salad_or_cooking%2C_olive_nutritional_value.html
Olej słonecznikowy: https://www.nutritionvalue.org/Oil%2C_high_oleic_%2870%25_and_over%29%2C_sunflower_nutritional_value.html
Ale jeżeli tłuszcze zwierzęce są korzystniejsze to może spróbuje powoli większość ich ilość, tak żeby organizm się delikatnie przyzwyczajał. Bo do tej pory każda większa ilość mięsa kończyła się średnim samopoczuciem, ciężkością itp.
@BarkaMleczna: I to jak! :)
@BzdziagwaLujka: naturalny to szerokie pojęcie i trochę subiektywne. Dla mnie naturalne w odżywianiu to takie które nie wymaga skomplikowanych procesów pozyskania. Taka słonina występuje w przyrodzie i nie trzeba z nią nic robić, można ją ewentualnie przetopić żeby uzyskać smalec. Masło wystarczy mechanicznie oddzielić z mleka. Oliwki wycisnąć. Wyciśnięte już oliwki można jeszcze podgrzać, poddać
W takim razie mam ostatnie pytanie, główne tłuszcze jakie spożywam to kokos (głównie mleko, czasem trochę oleju), oliwa z oliwek, olej rzepakowy, w planach mam kupienie oleju z pestek winogron, nasiona i orzechy (masło orzechowe, migdały, słonecznik, siemię lniane), awokado. Czy Twoim subiektywnym zdaniem, to są „naturalne” i mogą bezpiecznie stanowić większość spożywanych tłuszczów? Jestem ciekawa Twojej opinii :)