Aktywne Wpisy
kontophone +235
daro1 +2
Jakie są Wasze doświadczenia z jazdą małym samochodem miejskim w segmencie A lub B z silnikiem benzynowym 1.0 - 1.2 na długich trasach? Mam tu na myśli jazdę drogą ekspresową albo autostradą kilka godzin i setki kilometrów. Mam VW Polo 9N z silnikiem 1.2 12V w benzynie z 2003r i tylko tak się zastanawiam co by się stało z silnikiem gdyby przez parę godzin jechać z prędkością 100-120km/h drogą ekspresową? Autostradą to
Wiele razy już widziałam, ze wszyscy polecają jeść tłuszcze zwierzęce zamiast roślinnych. Ale w sumie dlaczego? Ja zdecydowanie lepiej czuje się jedząc tłuszcze głównie z oliw, warzyw i trochę nabiału z dodatkiem mięsa, niż odwrotnie.
Czy to ma jakieś uwarunkowanie dlaczego jedne są lepsze od drugich, a może nie są wcale i to tylko indywidualne odczucia.
Wołam @BarkaMleczna i @chixi :)
#keto
@BzdziagwaLujka:
- Tłuszcze zwierzęce są z reguły bardziej nasycone, a przez to stabilne przy obróbce. Ale pod tym względem trudno przebić olej kokosowy.
- Tłuszcze zwierzęce zawierają rozpuszczalne w nich witaminy pochodzenia zwierzęcego, A i D3.
- Tłuszcze zwierzęce zawierają DHA i EPA, w odróżnieniu od tłuszczy roślinnych, gdzie
Dodam, ze staram się trzymać równowagę między kwasami nasyconymi, jednonasyconymi, omega 3 i omega 6.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9637947
Tłuszcze roślinne maja bardzo niska wartość biologiczna dla ludzkiego organizmu, są ubogie (wręcz jałowe) jeżeli chodzi o związki aktywne (witaminy, minerały, enzymy), nie zawierają w ogóle cholesterolu. Dla porównania tabele wartości: masło: https://www.nutritionvalue.org/Butter%2C_without_salt_nutritional_value.html
Słonina: https://www.nutritionvalue.org/Pork%2C_raw%2C_separable_fat%2C_fresh_nutritional_value.html
Żółtko: https://www.nutritionvalue.org/Egg%2C_fresh%2C_raw%2C_yolk_nutritional_value.html
Dla porównania
Ale jeżeli tłuszcze zwierzęce są korzystniejsze to może spróbuje powoli większość ich ilość, tak żeby organizm się delikatnie przyzwyczajał. Bo do tej pory każda większa ilość mięsa kończyła się średnim samopoczuciem, ciężkością itp.
@BarkaMleczna: I to jak! :)
@BzdziagwaLujka: naturalny to szerokie pojęcie i trochę subiektywne. Dla mnie naturalne w odżywianiu to takie które nie wymaga skomplikowanych procesów pozyskania. Taka słonina występuje w przyrodzie i nie trzeba z nią nic robić, można ją ewentualnie przetopić żeby uzyskać smalec. Masło wystarczy mechanicznie oddzielić z mleka. Oliwki wycisnąć. Wyciśnięte już oliwki można jeszcze podgrzać,
W takim razie mam ostatnie pytanie, główne tłuszcze jakie spożywam to kokos (głównie mleko, czasem trochę oleju), oliwa z oliwek, olej rzepakowy, w planach mam kupienie oleju z pestek winogron, nasiona i orzechy (masło orzechowe, migdały, słonecznik, siemię lniane), awokado. Czy Twoim subiektywnym zdaniem, to są „naturalne” i mogą bezpiecznie stanowić większość spożywanych tłuszczów? Jestem ciekawa Twojej opinii :)