Wpis z mikrobloga

@MrMate: Szukałem materiałów o tym ale nie znalazłem za dużo, albo pseudoekologiczny bełkot "woda się kończy, umrzemy, musimy skończyć z węglem" albo o skażeniu wody itd. Więcej ciekawego można znaleźć o Egipcie czy Bangladeszu więc jak znasz jakieś ciekawe opracowania i możesz podlinkować chętnie poczytam

A wody Z Bańskiej są z wiekszej głębokości ale nie ma tam głębokich odwiertów:

Wody termalne wydobywane są na powierzchnię bez użycia pomp następnie kierowane
  • Odpowiedz
  • 1
@Sepzpietryny z babskiej pisałem pracę inżynierska;) spędziłem na wszystkich 4 odwiertach kawał czasu;) jak jutro nie zapomnę to wrzucę zdjęcie przekroju trzech odwiertów.

Umrzeć nie umrzemy. To są setki lat, nie miesięcy;) pgi i polska służba hydrogeologiczną(czy jak ona się tam teraz nazywa) wypuszcza magazyn gdzie jest dużo danych. Od lat nie siedzę zbyt głęboko w tej dziedzinie. Więc nie mam nic w zanadrzu do wyrzucenia.
  • Odpowiedz
jak jutro nie zapomnę to wrzucę zdjęcie przekroju trzech odwiertów.

@MrMate hej, poproszę, ja bym chętnie poczytał, interesują mnie takie tematy :)
  • Odpowiedz
@Blizz4rd: @Sepzpietryny: przekrój z otworami klik od tatr aż po kraków, sporzadzony przez chowańca. Poglądowy, pokazuje najbgłebszy otwór na danym zgrupowaniu. W bańskiej istnieją jeszcze 3 otwory, z czego jeden jest ekploatowany, jeden świeżutki ma chyba 2-3 lata, więc dopiero go aprobują, jeden stary jedynie do badań wykorzystywany. Dzięki przekrojowi widzicie też skąd się bierze woda w Bańskiej(tatry) i jak wiele musi pokonać by zatrzymać się na PPS.
MrMate - @Blizz4rd: @Sepzpietryny: przekrój z otworami klik od tatr aż po kraków, spo...

źródło: comment_WyGgJgI00Xb1sVy0LrZWmygxYkAMEcpj.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz