Wpis z mikrobloga

Mam stworzoną aplikację opartą na React i Node.js, którą chcę opublikować na hostingu. Aby to zrobić muszę umieścić na serwerze folder ze spakowaną aplikacją React poprzez react-scripts build, umieścić pliki backendowe z odpowiednią konfiguracją pod produkcję i tyle? A co z folderami node_modules albo z plikiem package.json? Też trzeba je przenieść czy dopiero na serwerze odpalić npm install i zainstalować? Co jeszcze oprócz tego trzeba zrobić? Przerasta mnie przeniesienie tej apki z localhosta na internet xD Jak ktoś może mi jakoś pomóc lub skierować na jakieś materiały jak to zrobić to z góry dzięki []
#react #nodejs #programowanie
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Alodnog: jak robiles w create-react-app to tylko npm run build
i folder build wrzucasz na zwykly hosting jakis, aws s3 itp
Node modules nie potrzebujesz
mozesz sobie zobaczyc zbuildowana statyczna wersje u siebie uzywajac serve

yarn global add serve
serve public -p 3000
  • Odpowiedz
@LazyInitializationException: Dlaczego node.js nie jest mi potrzebny na serwerze? Moja aplikacja ma napisany backend w node.js (express)
@jimmyF: Okej, wrzuciłem dla testu zwykłą apkę reactową i działa, ale jak dorzuciłem do tego backend to już wywala 500 internal server error. A po stronie serwera nie potrzeba node_modules?
  • Odpowiedz
@Alodnog: backend potrzebuje do pracy zainstalowanego mode jak i wszystkich modułów które importuje. Można to spakować przy użyciu różnych narzędzi (np. webpack) i wrzuć na serwer produkcyjny. Ogólnie to wrzucasz swoje src + zależności. No i uruchom to. Co do frontu to spakuj to webpackiem, jak masz CRA to samo to zrobi i wrzuć tam gdzie trzeba.
  • Odpowiedz
@warstwowy_kabel: Pliki frontendowe zapakowałem npm scripts build i wrzuciłem, a pliki backendowe po prostu wrzuciłem i dałem w tym folderze npm install. I zadziałało na testowym programie w którym była podstawowa apka react i jeden request do api. Nad właściwą aplikacją jeszcze główkuje czemu nie działa xD
  • Odpowiedz
@warstwowy_kabel: Myślałem, że jak umiem zbudować stronę to najgorsze za mną, a męczę się ze wstawieniem jej na internet.. Na dziś już dosyć, ale jutro poczytam. I czemu ten lennyface? xD
  • Odpowiedz