Wpis z mikrobloga

"słowa X nie ma w słowniku!!!!111"

niejednego współczesnego słowa nie ma w słowniku z lat 90. A jak już konserwy są tak mocno przywiązane do tradycji to dlaczego nie używają średniowiecznej polszczyzny, tylko zaakceptowały kilka stuleci językowej ewolucji?
  • Odpowiedz
Służba zdrowia upada, na emerytury nie ma co liczyć, zobowiązania wobec państwa coraz większe, zaczyna się problem z imigrantami z krajów 3 świata, kryzys demograficzny.
Ale dla lewakow i prawakow największy problem to uuu nie pozwalacie nam mówić kierownica albo uuu mówicie kierownica
XD

Dobrze ze wykop czytam dla humorku bo tak bym musiał wyjechać z kraju patrząc na idiotyzm zapatrzenia się w linie partii u was.
  • Odpowiedz
@rzep: rigczem to jest nierobienie z języka jakiegoś frankensteina. Niektóre żeńskie formy brzmią spoko, niektóre karykaturalnie i z tych drugich nie będę korzystał. Posłanka brzmi świetnie, a zgodnie z deklinacją powinno mówić się poślica. Której formy winniśmy używać zgodnie z lewicową wykładnia hiperpoprawności językowej, a której zgodnie z prawicową?
  • Odpowiedz
@rzep: nie mam absolutnie żadnego problemu jeśli chodzi żeńskie formy ale czasami kobiety próbują to wcisnąć na sile co wychodzi całkiem komicznie, nie wiem czy oglądałeś debatę powyborcza na Polsacie jeśli mnie pamięć nie myli. Było tam 4 albo 5 panów i jedna babeczka, cały czas jak o tym myśle to przypomina mi się jej wypowiedz która brzmiała mniej więcej

my politycy ( sekundowy zawias ) i polityczki będziemy walczyć
  • Odpowiedz
  • 1
@rzep: Trochę nie rozumiem tego świetego oburzenia o stosowane tych form. Jak ktoś chce być tokarką to będę go tak tytułował.

@ZaplutyKarzelReakcji Też tego nie rozumiem. To i tak IMHO szkodzi kobietom bardziej niż pomaga. Ich wybór.
  • Odpowiedz
@rzep: śmieszy mnie ta cała akcja, bo to zwykle konserwy chcą zawsze powrotu do tego "co było kiedyś", a właśnie kiedyś takie formy były bardziej normalne niż dzisiaj

więc to konserwy powinny walczyć o to, żeby nie tracić dziedzictwa narodowego jakim jest język polski i wszystko z nim związane
  • Odpowiedz
@niochland: Zwłaszcza że te pokraczne językowo formy męskie na określanie kobiet to PRL (początkowo zresztą wyśmiewane "Powiedziałam inżynier i magazynier, że mąż kierownik uciekł z technik"). Dla PRECZZKOMUNOM konserw raptem cenny dorobek.
  • Odpowiedz
@rzep: służę w MW i żadna z kobiet, które znam nie chciał by się przedstawiać jako starsza marynarka, czy starsza matka, bosmanka, poruczniczka, czy kapitanka. Absurd jakiś. xD
  • Odpowiedz
@rzep: @Andreth: Jak niby można traktować naszą "lewicę" poważnie, skoro ma takie problemy? Oczywiście, "prawica" (czy jak to nazwać) mogłaby po prostu przewrócić oczami i przystać na te wnioski, ale nasze realia polityczne to konflikt a nie dialog, a nikt rozsądny nie przepuściłby takiej okazji, by ośmieszyć oponenta.

"Underdog" powinien wiedzieć, jakimi kartami może grać. "Lewica" nie wie, ale wydaje mi się, że to tylko pozory i jej
  • Odpowiedz
@NoMercyIncluded: Ale jakie "problemy"? Posłanka lewicy powiedziała, że będzie gościnią i to na nią wylano kubły pomyj i drwin, że "jak to tak".

To Ci drwiący mają właśnie problem, nie posłanka, która miała bardzo prostą do spełnienia prośbę.
  • Odpowiedz
@rzep: Bycie pretensjonalnym. Takie problemy. Udawanie, że nie wiesz, o co chodzi nic nie zmienia, bo jesteś mniejszością. Nie pasuje mi to, ale tak działa świat i społeczeństwo, handluj z tym, czas dorosnąć.
  • Odpowiedz
@Andreth
Artykuł 96 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej
1. Sejm składa się z 460 posłów.

Kropka. Koniec zdania. To jak to jest, przestrzegamy konstytucji czy ją łamiemy? Tabliczki sobie noście poza sejmem
  • Odpowiedz