Wpis z mikrobloga

• 164
Raz jak powiedziałam, że płacę kartą i zaczęłam przykładać telefon babka na kasie zaczęła się na mnie wydzierać, że było mówić, że telefonem bo ona musi "coś" (pewnie o blika chodziło) włączyć. Zanim skończyła mamrać ja już zdążyłam zapłacić.
  • Odpowiedz
@ntdc: Nie wiem gdzie wy kupujecie ale nigdy nie miałem żadnej krzywej akcji ze strony starszych ludzi za płacenie telefonem. Jedynie raz jakiś dziadek coś tam skomentował, że fajnie wygodnie, że przykładam i płacę a on się z jakimiś monetami musi męczyć xD
  • Odpowiedz
płacenie telefonem to staroświeckie, płać zegarkiem

@DJCrovley: chodzą ploty, że kolejny mi band w końcu będzie miał NFC zgodny z płatnościami. Byłoby bosko. W długim rękawie będę mógł płacić rękawem xD
  • Odpowiedz
@dzek: Nie będzie, bo nfc cały czas jest zgodne z płatnościami. Tylko żaden bank z chińskim prywatnym softem nie będzie chciał wpółpracował, wiec pozostanie ci tylko zegarek na Google wear.
  • Odpowiedz
  • 0
@dzek mi band 3 I 4 też mają NFC w innych wersjach co nie znaczy że możesz nim płacić. Prawdopodobnie będziesz mógł płacić smartwatchem od Xiaomi bo jest na Google wear I ma nfc
  • Odpowiedz
@Tommy__: Ja to się ostatnio zdziwiłem jak schorowana babcia na oko 80+ lat mówi, że zapłaci telefonem. Ręce jej się trzęsły mocno a ona coś w telefonie i pyk do terminalu. Mówię fajnie, że ogarnia bo mój ojciec czy sąsiadka przychodzą z byle czym co ma trochę więcej funkcji.
  • Odpowiedz
@ntdc:
Kiedyś słyszałem jak stara baba dłubała pół godziny w portmonetce kasjerka z uśmiechem powiedziała że kartą szybciej a stara baba że "w bankach kradno" a jak kasjerka powiedziała że portfel też można ukraść to baba powiedziała że już jej trzy razy portfel ukradli ale ona w bankach trzymać nie będzie bo "w bankach kradno".
  • Odpowiedz
@zycietokuj a to ja akurat nie śmieje się z niewiedzy, bo to normalna rzecz - tylko z chamstwa, bo babka była wyjątkowo nieuprzejma.
Co do działania - jak masz w telefonie NFC to tak jakbyś mial ten chip z karty w telefonie, i o ile masz aplikacje banku i internet w telefonie to można z niego korzystać jak z karty - przykladasz i zapłacone.
Mega ubolewam że w budżetowych xiaomi nie
  • Odpowiedz