Wpis z mikrobloga

Chcę kupić takie cudo - rekuperator ścienny https://allegro.pl/oferta/awenta-rekuperator-kompaktowy-hrv100-ochrona-ipx4-6932700024 do sypialni. Codziennie rano okna zaparowane, zaczyna się robić grzyb na suficie. Wentylacja słaba. Mógłbym zostawiać uchylone okno na noc, albo zamontować jakieś wywietrzniki na okna, ale wtedy wiadomo szybko ciepło ucieka.
Ktoś posiada i może się wypowiedzieć czy to działa? "Hałas" nie będzie mi przeszkadzał, bo już teraz mam oczyszczacz powietrza który chodzi dość głośno całą noc i jest OK.
Mieszkam w dość starym domu i instalacja prawdziwej wentylacji mechanicznej z rekuperacją to by była rewolucja, więc myślę nad prostszymi rozwiązaniami.
#remontujzwykopem #remont #budownictwo
konsumpcjusz - Chcę kupić takie cudo - rekuperator ścienny https://allegro.pl/oferta/...

źródło: comment_YDbT4arjD3iENxRhwZhBrZJGx3yytL4x.jpg

Pobierz
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@konsumpcjusz: patrząc na konstrukcję to ja bym nie dał za to 100 PLN.
Bardzo wątpliwe działanie takiego wymiennika, który działa tylko na zasadzie pojemności cieplnej. Średnio w idealnych warunkach odzyska max 50% ciepła, a w praktyce dużo mniej. Do tego dochodzi zmienna praca wentylatora - raz w jedną, raz w drugą. Lepiej ogarnąć wentylację grawitacyjną, bo ta w zimę działa bardzo dobrze.
  • Odpowiedz
@deryt: 36 to faktycznie sporo jak na noc.

@konsumpcjusz: Zainstaluj sobie na telefonie apkę, która mierzy głośność, ustaw wieczorem coś co "szumi" w odległości takiej, jak ma być ten wentylator od głowy w nocy i porównaj. Mnie 36dB by wkurzało...
  • Odpowiedz
@Krunch: dodam, że dom jest w Irlandii. Tutaj posiadanie grzyba w domu to tradycja narodowa ( ͡° ͜ʖ ͡°) Chata ma ze 30 lat. Parter, piętro i poddasze. Na parterze w salonie mam kominek, zamykany, więc wentylacja taka sobie. Jest też dziura w ścianie chyba 120 mm którą mi wykuli po ociepleniu domu (wtłoczyli jakieś granulki w przestzeń między ścianami, tzw. cavity insulation) jak jest otwarta
  • Odpowiedz
@konsumpcjusz: Na jeden pokój to ja bym zaczął rozważać może od czegoś takiego:
https://allegro.pl/oferta/rekuperator-prana-200g-8145156356

Jednak to już wcale nie jest daleko cenowo od małej centrali mechanicznej, a nie będzie buczało nad głową.
Z grzybem na pewno warto zweryfikować przyczynę. Czy to na pewno z powietrza, a nie coś podcieka? Czy nie jest tak, że wszedł raz i zgniło głębiej w ścianie?
Jaka obecnie jest wilgotność w sypialni, a jaka w
K.....h - @konsumpcjusz: Na jeden pokój to ja bym zaczął rozważać może od czegoś taki...

źródło: comment_DYFLyW9IYu2DAYJo6TD0xorrp3Ru1nss.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
Czy to na pewno z powietrza, a nie coś podcieka?

@Krunch: znajomy mi mówił, że to wełna na poddaszu nie jest dopchana do końca i dlatego tak się dzieje. Dach nie jest ocieplany, tylko jakieś 30cm wełny na stropie.
Z drugiej strony co rano jest kondensacja na szybach więc i tak widać, że wentylacja słaba.
Dom jest mój, myślę, że miała by sens taka wentylacja, bo jest też problem z
  • Odpowiedz
@konsumpcjusz: Pewnie powinna wystarczyć, ale zanim się za to weźmiesz polecam zmierzyć wilgotność. Dobrym rozwiązaniem może też być osuszacz powietrza. Kolega miał spory problem w piwnicy i jest bardzo zadowolony z zakupu.
  • Odpowiedz
@konsumpcjusz: Zastanów się czy to urządzenie nie zaburzy ci wentylacji w łazience. Będzie zamiennie tworzyć nad i podciśnienie więc bedzie wciągać i wypychać powietrze kratką w wc. Spróbuj najpierw rozszczelniać okna lub zrób zwykłą kratkę w pokoju.
  • Odpowiedz