na plus: zdecydowanie większe zarobki niż w gastro na ladzie zwiedzasz sobie świat szlifujesz język poznajesz wielu ludzi jak dobrze gotujesz to cię ludzie szanują i się boja jednocześnie
na minus: rozłąka jak mocno buja to się wkurzasz bo się z garów wylewa jak cię kapitan wkurzy to nie masz gdzie pójść bo dookoła woda xd -brak dni wolnych podczas kontraktu
Ogolnie jestem zadowolony, ale planuje zmienić armatora
@yeloneck @sunniv @Medyc aha, pytaliście jak zacząć - trzeba mieć jakieś tam pojęcie o gotowaniu a najlepiej wykształcenie gastronomiczne, znać angielski przynajmniej podstawowo, zrobić odpowiednie papiery i szkolenia a potem wysyłać aplikacje do ogłoszeń na portalach morskich. Ogolnie zapotrzebowanie na dobrych kucharzy na morzu jest wciąż duże ( ͡°͜ʖ͡°)
papiery barmana to tylko mogą się przydać jakbyś poszedł robić za barem na wycieczkowach. No chyba ze chcesz zaimponować kolegom na statku i walniesz jakiś sex on the beach po robocie xd
Dziś zapraszam was na lasagne bolognese (。◕‿‿◕。)
Dawno nie robiłem lazanii, a z racji tego, że udało mi się w Stanach zamówić tenże makaron to postanowiłem przygotować ją dla moich darmozjadów.
Swoją drogą lazanię mógłbym jeść codziennie jak kot Garfield, a wy ?
#gotujzwykopem #jedzzwykopem #foodporn #jedzenie #gzw #kuchcikmorski -> moj tag o żarciu na morzu
- makaron lasagne
- mięso mielone (najlepiej mieszane)
- cebula
- kilka marchewek
- seler naciowy
- czosnek
- masło, mleko, mąka pszenna i gałka muszkatołowa do beszamelu
- ser tarty (ja zrobiłem mieszankę mozzarelli, goudy i parmezanu)
- passata, przecier pomidorowy
- czerwone wino (opcjonalnie)
- przyprawy: sól, cukier, pieprz, papryka słodka, chilli, oregano, sok z cytryny, bazylia.
Wykonanie :
Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekana cebule z czosnkiem. Gdy te
xD
Nawet nie wiesz ile nerwów kosztuje mnie wstawienie wpisu na mirko przy tym słabym internecie ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Jesteś na jakimś kontenerowcu czy coś. Robisz coś po za obowiązkami kuchennymi, masz swoich paziów do obierania ziemniaków?
Ogólnie chciałbym iść w twoim kierunku zawodowym
@Medyc też się chętnie dowiem jak zacząłeś :)
na plus:
zdecydowanie większe zarobki niż w gastro na ladzie
zwiedzasz sobie świat
szlifujesz język
poznajesz wielu ludzi
jak dobrze gotujesz to cię ludzie szanują i się boja jednocześnie
na minus:
rozłąka
jak mocno buja to się wkurzasz bo się z garów wylewa
jak cię kapitan wkurzy to nie masz gdzie pójść bo dookoła woda xd
-brak dni wolnych podczas kontraktu
Ogolnie jestem zadowolony, ale planuje zmienić armatora
Jakieś kursy muszę robić do tego?
Mam jeszcze papiery barmana
papiery barmana to tylko mogą się przydać jakbyś poszedł robić za barem na wycieczkowach. No chyba ze chcesz zaimponować kolegom na statku i walniesz jakiś sex on the beach po robocie xd