Aktywne Wpisy
Duza-fajka +188
Zmarła mi przed chwilą mama, 6 lat temu tata, jak jeszcze byłem nastolatkiem. 22 lata na karku, od dawna się czułem sam na tym świecie, ale teraz to już przesada
Prawda jest taka że
Skopiuj link
Skopiuj linkWykop.pl
Chodzi mi o to jak taka 50 letnia ciocia Stasia, której zasoby intelektualne wyczerpywało w całości nauczenie się formułki "Heloł maj nejm is Stasia ajm luking for work" na luzie wyjeżdżała sobie do USA ze swoim Mirkiem sprzątać kible albo zajmować się małymi Aronkami Goldbergami na Bruklinie?
Po 11.09.01 się chyba właśnie wszystko pozmieniało, ale nie mogę tego pojąć jak teraz do USA nawet wykwalifikowanemu specjaliście ciężko wyjechać bez pracodawcy, który zrobi wszystko, żeby go sprowadzić, a kiedyś tacy ludzie na luzie sobie jechali do gównoprac?
To było takie proste, że szło się po wizę do ambasady i jazda mogłeś pracować? Czy może brali turystyczną? A jeśli brali turystyczną i zostawali w USA po parę lat to potem przy wyjeździe liczyli się z tym, że już nigdy tam nie wrócą? Czy było agencje co werbowały ludzi do takich prac? Np. mama Wojtka Suchodolskiego pracowała 3 lata w Nowym Jorku.
Pewnie część z was powie, że jeździli pod pretekstem odwiedzin u rodziny albo nawet rodzina ich zatrudniała, ale przecież nie każdy ma w USA rodzinę. No chyba, że faktycznie gdzieś tam u Górali serio tak jest, że KAŻDY ma kogoś w USA, ktoś coś?
Proszę o jakąś konkretną odpowiedź kogoś kto ogarnia temat, bardzo mnie to nurtuje jak to było, że kiedyś było tak prosto. Za odpowiedzi "kurła na c--j się interesujesz pewnie d--a piecze ze nie mozesz teraz wyjechac sprzatac kibli meksykanom i kiedys bylo latwo na c--j drazyc" serdecznie dziękuję.
#usa #stany #ameryka #polonia #emigracja #pracbaza #zagranico #januszebiznesu #visa #trump #praca #januszex #kononowicz #suchodolski #nowyjork #patostreamy
Rodzina kumpla po prostu pojechała na turystycznej i została. W przypadku mojej rodziny było tak, że śmiesznym trafem ojciec dziadka był obywatelem USA przez to że się urodził na terenie USA kiedy jego rodzice uciekli z polski jako uchodźcy w trakcie 1 wś. Dziadek, a co za tym idzie babcia i wujkowie z miejsca dostali zielone karty kiedy aplikowali po tym jak pra dziadek zdradził swój „sekret” nie tak