Wpis z mikrobloga

#komputery #pcmasterrace #pytanie #informatyka Jaką moc zasilacza dobrać do: AMD Ryzen 5 3600 4,2GHz boost, MSI B450 TOMAHAWK MAX, 2x ADATA DDR4 8GB 3200, GTX 1060 6GB, SSD 120GB, HDD 1TB? Czy 530W( 492W na lini +12V) wystarczy? W planach mam dokupienie dysku M2 i chłodzenia na proc.
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Secla: GTX 1060 6GB - 160W (120-165W)
AMD Ryzen 5 3600 - 65W - wychodzi 220W, reszta pomijalna.

nawet 350W Ci wystarczy, producent zaleca zasilacz min 400W, ale jeśli dasz dobry, markowy - to nawet 350 da radę, zależy jak dużo będziesz grał.
  • Odpowiedz
  • 0
@grzemach 492w mu wyszło po OC procesora, zawsze lepiej mieć te kilka W z zapasie niż później pisać na mirko że mu się PC wyłącza, to niech bierze 550W, może w przyszłości coś innego będzie brał i będzie potrzebować więcej W, a cenowo wychodzi tak samo prawie między 550 a 600W
  • Odpowiedz
@Pitaq: jakim OC? Kiedy autor o jakimkolwiek OC wspomina?

Zawsze można wziąć też 1kW na zapas.
Zasilacz powinien pracować w okolicy 80-90% mocy znamionowej aby miał największą sprawność

Aby mieć zapas do potrzeb to wystarczy mu 430W.
  • Odpowiedz
  • 0
@grzemach Podał 4,2 GHz Hz boost czyli raczej chce na takim taktowaniu pracować bo stockowy zegar to 3,6 GHz czyli wliczone psu z opisu tylko
  • Odpowiedz
@Pitaq: @grzemach: 492W to było w opisie zasilacza na lini +12V, po prostu sama ogólna moc z tego co wiem to nie wszystko, a 4.2 boost to opcja w biosie do włączenia, albo turbo różnie to opisane jest. Tylko, że w sumie na 4,2 to komp mi się wyłącza jak odpalałem jakiś benchmark.
Dzięki wszystkim za pomoc, czyli zostanę przy Thermaltake Smart SE 530W, bo taki mam aktualnie.
  • Odpowiedz
@grzemach: Ten zasilacz mam z poprzedniego pc jak i gpu, na słabszy na pewno nie wymienię, tylko zastanawiałem się nad lepszym. Problemów nie mam jedynie przy uruchamianiu nie zawsze załączy mi się pc, wszystko słuchać że działa ale monitor nie zaskakuje, dioda pomarańczowa się świeci, po resecie albo trochę odczekać dopiero odpala. A jeszcze wcześniej w ogóle nie chciał się odpalić i świeciła się na płycie dioda od procesora ale
  • Odpowiedz
@Secla: Ja miałem problem z płytą główną, wyrzucało "błąd pierwszych 64k" - podmieniłem pamięć - to samo. Więc zmieniłem płytę główną, pamięć zostawiłem - działa.

Pierwsze skojarzenie z Twoim opisem: uszkodzone kondensatory na płycie głównej lub w zasilaczu.
  • Odpowiedz
@grzemach: Zasilacz wątpliwe, bo to dopiero zaczęło tak się dziać po wymianie płyty proca i ramu, praktycznie od nowości tak mam. Nawet teraz odpalając kompa musiałem go resnąć, bo znowu za 1st razem nie załapało. Jak już się włączy, to 0 lagów temperatury spoko, testowałem różnymi benchmarkami. Jak wymienię cooler na procku to wtedy przyjrzę się płycie, bo ten od AMD strasznie ciężko było przykręcić, musiałem dociskać go strasznie we
  • Odpowiedz