Wpis z mikrobloga

@Fjkjarek: możesz np zrobić zwykły makaron pełnoziarnisty z sosem z cukinii, pomidorów i soczewicy albo ciecierzycy i białko będzie się zgadzać, jadłem tak ostatnio :) możesz też kombinować (sos z brokułami i soczewicą czerwoną albo zieloną, sos z pieczarkami i soczewicą etc.)
Generalnie podstawa-makaron pełnoziarnisty z durum i do tego odpowiedni sos i jest ok. Soczewica czerwona ma duzo białka więc nadrabia a pasuje do prawie wszystkiego.
@Fjkjarek w biedrze są makarony spaghetti z ciecierzycy i czarnej fasoli, w Lidlu świderki z soczewicy i ciecierzycy. Jeszcze jest penne z zielonego groszku ale już nie pamiętam w którym z tych sklepów. Ogólnie te makarony są troszkę bardziej słodkie, takie bardziej kruche (nie takie gumiaste jak zwykle makarony) i szybciej się gotują. Jeśli nie przeszkadza ci smak strączków to będziesz zadowolony. Jak dla mnie do zup czy sosów sa idealne i