Wpis z mikrobloga

@Rade86B: o ile urządzenie nie ma osobnych zacisków do zasilania i osobnych pomiarowych (dla napięcia), to jeśli w danych technicznych jest jak wół zakres do 500V, to znaczy, że da radę do 500V.
  • Odpowiedz
@Rade86B: tutaj? Żadna. Ten woltomierz jest jednofazowy i ma zapewne dwa zaciski z tyłu. Czy je podłączysz między fazę i neutral, czy między fazę i fazę, od tego będzie zależało jedynie mierzone napięcie, nic więcej.
Oczywiście, zostaje jeszcze możliwość, że urządzenie jest tanim bieda-wynalazkiem, które ma zakres do 500V, ale wytrzymałość już tylko do 350, no ale tego już prosto nie sprawdzisz.
  • Odpowiedz
możliwość, że urządzenie jest tanim bieda-wynalazkiem,

@Jarek_P:

Dokładnie tak właśnie myślę i czuję i się boję sprawdzić czy dymu nie będzie ( ͡° ͜ʖ ͡°) dlatego pytam może jakiś wykopek już się przekonał albo coś...( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@Rade86B napięcie to różnica potencjałów, to że ziemia ma potencjał 0 to tylko kwestia umowna. Dlatego nie ma znaczenia czy to jest miedzyfazowe czy faza-zero.
  • Odpowiedz
@Mirkomil: Spoko ja wiem że np. woltomierzem spokojnie można zmierzyć te 400 międzyfazowe bez problemu mi tylko chodzi o to czy to ustrojstwo się nie zniszczy bo ono w przeciwieństwie do multimetru który ma swoją baterię jest jednocześnie zasilane tym napięciem więc nie wiem jak ta w środku "energoelektronika" ogarnia to ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Rade86B: może mierzyć 400v bez problemu, sam tak mam. Jedyna uwaga - te akurat prostokątne to ok, ale wersja okrągła jest narażona na odkrecanie się pokrywki nad wyświetlaczem (tej pół przezroczystej) a że cała elektronika na potencjale zasilania - to dotykać wyświetlacza Led bez pokrywki nie zalecam (na pewno na 400v bezpiecznej izolacji tam wtedy nie ma
  • Odpowiedz
to w tym momencie spytałbym go, jak rozumieć podany zakres pomiarowy do 500V

@Jarek_P: @Rade86B: Problem tych ustrojstw polega na dualiźmie działania: pomiar to jedno (i 500V to nie problem) a drugie to zasilanie samego miernika z tego samego napięcia co mierzone (posiada zasilacz obniżający napięcie przez "kondensator szeregowy" a on jest własnie na 500V i wyższe szpilki grożą jego przebiciem)
  • Odpowiedz