Wpis z mikrobloga

@pieczarkowy: Teraz pytanie, dlaczego lekarz wystawił receptę bez r efundacji? Obowiązkiem lekarza jest to zrobić dla dobra pacjenta, no, chyba, że recepta wystawiona na potrzeby kampanii a nie ratowania życia.
  • Odpowiedz
@pieczarkowy: @Zielony_Ogr: Przynajmniej tak mówią moje wszystkie 3 aplikacje.

PS. Przepraszam, pomyłka. Jednak od września znowu jest 3,20.

A warunki to: Kiedy możesz wypisać refundowany na ryczałt (R):
Zakażenie wirusem cytomegalii u pacjentów poddawanych przeszczepom narządów miąższowych - profilaktyka po zakończeniu hospitalizacji związanej z transplantacją do 110 dni po przeszczepie - w przypadku udokumentowanych przeciwwskazań do stosowania walgancyklowiru w stałej doustnej postaci farmaceutycznej. Zakażenie wirusem cytomegalii u pacjentów
  • Odpowiedz
@harakiri888: z refundacją leków w skrócie jest tak że nalezy mieć określoną chorobę, wyniki badań spełniające warunki refundacji dla danego leku aby lek był refundowany.
Np. jak nie masz badań potwierdzających że masz wysoki cholesterol to nie dostaniesz leków obniżających poziom cholesterolu z refundacją tak bardzo ogólnie pisząc :)
  • Odpowiedz
@tom_marcin: to mój lekarz chyba łamie prawo, chorobę zdiagnozował mi lekarz prywatny specjalista i u niego na początku płacąc za wizytę dostawałem też receptę na moje leki, ale poszedłem do mojego lekarza na rejonie, powiedziałem na co się leczę nic nie przedstawiłem, a mimo to nie było problemu żeby mi wypisał receptę z R, już od roku tak przedłużam sobie leki, bo niestety muszę je brac 3x dziennie
  • Odpowiedz
@harakiri888: Bez sensu pokazywac takie rachunki bo to zbyt skomplikowane aby wyjaśnić w 30 sec i dlaczego taki rachunek jest. Czysty populizm. Szereg czynników mógł wpłynąć na brak refundacji - Wskazanie do leczenia odbiega od wskazania do refundacji a nawet formalne błędny recepty (błąd lekarza) aby apteka mogla zrealizować tak drogi lek na zniżkę.
@Zielony_Ogr: Zależy jakie choroby. Jak jakieś popularne choroby (nadciśnienie) to lekarz rodzinny pisze na
  • Odpowiedz