Wpis z mikrobloga

Mówienie o zniszczonym dzieciństwie gdy na świecie miliony dzieciaków głodują jest tak po prostu żenujące

@Xtreme2007: co za p---------e xD

a po c--j porównywać się do gorszych skoro można do lepszych i być jeszcze lepszym? po c--j zarabiasz 3000 złotych, a nie 10000 złotych? jeśli tym argumentem jest tylko to,
  • Odpowiedz
I jak widzisz Greta sama widzi że to ona ma właściwie "szczęście" bo ludzie w innych regionach już cierpią i umierają z powodu zmian klimatycznych spowodowanych zanieczyszczeniem powietrza

@Koliat: głównie to cierpią i umierają z powodu wojen i głodu - zmiany klimatyczne jeszcze nikogo nie zabiły.
  • Odpowiedz
@Xtreme2007: nie mówię, że należy popierać, ale zgodnie z twoją logiką od dnia dzisiejszego nie masz prawa na nic kompletnie narzekać, bo zawsze znajdzie się ktoś kto ma milion razy gorzej.
  • Odpowiedz
  • 5
@Xtreme2007: czemu nie wspominasz, że po tym zdaniu następnym było bodajże: "Chociaż ja i tak jestem szczęśliwcem."?
Poza tym jakim argumentem jest "bo inni mają gorzej, bo kiedyś było gorzej"?
  • Odpowiedz
@Xtreme2007:
łatwo wyciągnąć pojedyncze zdanie i dorobić temu gęby. Problem, że dokładając kolejne 3 zdania, widać całkiem odmienną retorykę:
"You have stolen my dreams and my childhood with your empty words. And yet I'm one of the lucky ones. People are suffering. People are dying. Entire ecosystems are collapsing. We are in the beginning of a mass extinction, and all you can talk about is money and fairy tales of eternal
  • Odpowiedz
@Pan-Wladca-i-Faraon-Pierwszy:
OK, widzę że trochę za mocno uprościłem i postawiłem tezę zbyt jednoznacznie. Oczywiście, przyczyn było dużo, małych i dużych.

Koncepcja jest następująca:
2006-2011 - 5 lat suszy. Bardzo długa, wyniszczająca, wyjaławiająca glebę. Całkiem urodzajne gleby ulegają erozji i nie przynoszą plonów. Rolnictwo jest na skraju przepaści, rozpoczyna się masowa wewnętrzna migracja ze wsi do miast, spychając rzesze ludzi na skraj ubóstwa, albo wręcz poniżej tej granicy. Cały kraj jest niezadowolony, w
  • Odpowiedz