Podłączyłem do Raspberry PI "Moduł przekaźników 8 kanałów" VCC: 5 V, 10 A Działa super, tylko te klikanie... co z tm zrobić? Czy jest jakiś sposób żeby to wyciszyć? Kombinowałem z prowizoryczną "osłoną dźwiękową" z kartonu, nic nie pomaga.
@nicethanos: Następnym razem zastanów się nad zastosowaniem Solid State Relay :) albo jakiś zwykłych optotriaków. Nie ma co się upierać przy tych przekaźnikach.
@nicethanos: Możesz to w czymś zamknąć, wygłuszyć, ale to i tak niewiele da. Do czego ich używasz? Często się przełączają? Bo w sumie jak często to i tak je szybko zajeździsz :P. Są gotowe PCB z SSR'ami - może to lepsza opcja? (Nie klikają, nie grozi wypalenie styków)
@nicethanos: @1392c309a2da8ca65641315bf7dc62f2: Nie wiem jakie tam masz napięcia i prądy ale mi ostatnio użyłem zwykłego optotriaka żeby sobie coś w domu załączyć- koszt 3zł.
@nicethanos: A no ze stałym może być trochę trudniej. Założyłem, że chcesz sieciowym napięciem sterować. No ale poszukaj. Generalnie ja na optotriak podawałem z jednej strony sygnał sterujący (malina->rezystor (dopasowanie natężenia do optotriaka)->optotriak->masa maliny). A z drugiej miałem to, czym sterowałem (żródło pradu->optotriak->urządzenie->powrót do gniazdka). Tylko trzeba dobrać odpowiednio optotriak żeby nie przekroczyć dopuszczalnych prądów. Mimo wszystko rozeznaj się w transoptorach- może któryś ci podpasuje ale upewnić się będziesz musiał
mam już dość p---------a tego orangutana, odechciewa mi się dawać info na tagach, czuje pierwotne obrzydzenie do tego chama jestem prawusem ale k---a skręca mnie na myśl że ktokolwiek z prawicy tą abominacje popiera
Działa super, tylko te klikanie... co z tm zrobić?
Czy jest jakiś sposób żeby to wyciszyć?
Kombinowałem z prowizoryczną "osłoną dźwiękową" z kartonu, nic nie pomaga.
#elektronika #raspberrypi #halas
źródło: comment_RxvWPUoKgLtLcbMGn2inySPmN3Bp6ulS.jpg
PobierzDo czego ich używasz? Często się przełączają? Bo w sumie jak często to i tak je szybko zajeździsz :P.
Są gotowe PCB z SSR'ami - może to lepsza opcja? (Nie klikają, nie grozi wypalenie styków)
@caffe: Często, trochę już wcześniej czytałem i zoptymalizowałem komunikacje, jak nie muszę nie pytam, zapisuje "cache", itd.
Ciche są, poka?
@LM317K: będę próbował bo nie mam wyjścia, mam jeszcze dwa inne pomysły.