Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 370
#warszawa #mieszkanie #wynajem #zalesie
Szkaluje wszystkich ludzi, którzy wynajmując swoje mieszkanie dają takie ogłoszenie:
Tytuł: Mieszkanie 2 pokoje 1700 zł. Rembertów.
Opis: ...
Koszty to 1700, plus czynsz 700 zl, plus opłaty.

Jak mnie to wkur..ia. ustawiasz sobie limit na 1800 plus wiadomo ok. 100 zł opłat i połowa tego co ci się wyświetla to oferty za 2400 ( _)
Kurfa naprawdę myślicie że jak ktoś chce wynająć mieszkanie i ma limit 2000, to wynajmie wasze mieszkanie za 2500 zł. tylko dlatego że daliście mylący tytuł?
  • 45
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@DorodnyTucznik: Ale więcej wyświetleń jest!!! Ludzie się tym podniecają.

A z drugiej strony - ukrywanie części kosztów to powszechna praktyka. W sytuacji gdy ludzie kupują oczami, tu też będzie pomagać.
  • Odpowiedz
@DorodnyTucznik: W ogłoszeniu podaje się odstępne. Reszta jest zmienna, dobrze robią. Mnie wkurzają odwrotne ogłoszenia bo można pominąć coś sensownego bo cena wpisana typu 2-2,5k, a realnie odstępne to tylko 1500.

Jak wynajmuję samochód to też mnie obchodzi ile zapłacę za samochód, nie narzekam że w cenniku nie było opłat za paliwo, myjnię i autostrady.
  • Odpowiedz
Reszta jest zmienna

@Arrival: czynsz jest zmienny? Mi przez 5 lat wynajmowania mieszkań wysokość czynszu zmieniła się raz i załatwiliśmy to aneksem do umowy.
  • Odpowiedz
@DorodnyTucznik @graf_zero to nie jest żadne ukrywanie - po prostu czynsz jest jedyną stałą częścią opłat i najłatwiej go podać. Mieszkanie to nie bułki, że płacisz stałą cenę i masz. W sytuacji kiedy koszty eksploatacyjne są rozliczane nieregularnie, zmieniają się w ciągu roku i do tego zależą od ilości osób mieszkających to po prostu ciężko jest je podać. Co Waszym zdaniem powinien napisać wynajmujący w sytuacji kiedy opłaty dla spółdzielni
  • Odpowiedz
@ostoja: Czynsz jest zmienny pod tym względem, że często jest on ustalony na podstawie ilości mieszkających osób. Jeśli masz mieszkanie 2 pokojowe i do tej pory mieszkały 2-3 osoby to możesz zadeklarować, że mieszka mniej. Spadną składowe czynszu jak zaliczki na wodę czy śmieci.

Tak samo jak ktoś Ci poda czynsz np. 500 zł a wprowadzisz się w 5 osób to gwarnatuję Ci, że zwiększą Ci jego wysokość.

Dając ogłoszenie
  • Odpowiedz
Uśrednione miesięczne koszty z całego roku, które mogą zaskoczyć kogoś kto żyje od pierwszego do pierwszego?

@Lamael: W przypadku AirB2B czy tam innego bookingu pojawil sie NAKAZ publikowania, pełnych, uśrednionych w razie potrzeby kosztów wg jakichś tam wytycznych.

I tak samo powinny opracować to serwisy wynajmowe.
Określić jakie koszty powinny być wymienione w cenie, lub wymagać zaznaczenia np "ogrzewanie gazowe/elektryczne - koszt
  • Odpowiedz
  • 20
@Lamael: powinien wpisać łączny kosz zimą. A w ogłoszenie napisać że latem jest taniej.
Np. tytuł: Mieszkanie 2 pokoje 1900 zł. Rembertów.
Treść: ...
Łączny koszt najmu 1900 plus media, latem że względu na brak ogrzewanie koszt 1750 plus media. Ewentualnie już wpisać uśrednione koszty całkowite plus media, a w treści wyjaśnić. Mi nie chodzi o to 100/200 zł. Tylko o to że ludzki wpisują cenę która w ogóle nie
  • Odpowiedz
  • 8
@DorodnyTucznik Tak tak, a potem przychodzi taki @DorodnyTucznik, puszcza wodę 24/7 i grzeje się elektryką, a tobie z tych 1800 czynszu robi się 100pln zysku i 1700 kosztów przez buraka, który przecież zaznaczył, że łun płaci tysiuncłosiemset i ani trochę wincy.
  • Odpowiedz
  • 23
@tellet: xddd o czym ty piszesz. Mi chodzi o to że ludzie nie wpisują w ogóle czynszu w cenę mieszkania. Chyba logiczne że w umowie jest zapis że koszty najmu ponosi najemcą. Przez takie nie wpisywanie, a raczej wpisywanie tego dopiero w treści c--j człowieka strzelał gdy ustawi sobie cenę maxymalna w wyszukiwarce jaka chce płacić.
  • Odpowiedz
  • 10
Oprócz rachunków, co jest osobną sprawa, to powinna być cena jaką się płaci właścicielowi i tyle. Chu kogo obchodzi ile czynsz do administracji ile to ile tamto. Ty jako wynajmujący dajesz w łapę właścicielowi i już. Absolutna zgoda
  • Odpowiedz
@DorodnyTucznik a jak sprzedajesz samochód, to podajesz cenę z ubezpieczeniem? Nie - nie wiesz ile ktoś będzie płacić za ubezpieczenie.

Tu podobnie: opłaty eksploatacyjne nie są stałe. Nawet czynsz może zależeć od tego, ile osób będzie mieszkać. Dlatego zawsze podany jest orientacyjnie.
  • Odpowiedz
  • 2
@DorodnyTucznik: to załóż sobie że czynsz 400 prąd 100 Internet 50 I obniży sobie o 550 max szukanie , co za kłopot? Wynajmującego interesuje tylko przychód z mieszkania a nie troska czy lokator nie puszcza prania 2x codziennie
  • Odpowiedz