Wpis z mikrobloga

@skotfild daj trochę ()
Pieczesz w opalanym piecu czy w piekarniku?
Ja w domu rodzinnym mam jeszcze taki piec, myślę o tym żeby go kiedyś rozpalić i upiec taki chlebek
  • Odpowiedz
@widmo82: @TYMB4Rk007: tak podaje się przepisy piekarnicze i w ten sposób łatwiej jest zapamiętać. Podaje się stosunek danego składnika do masy mąki.
Chcemy użyć 450g mąki:
Pszenna t850 80%, 80%x450=360g
Pszenna razowa 20%x450=90g
Zakwas 20%x450=90g
Hydracja - stosunek wody do mąki, w zakwasie jest tyle samo mąki
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@skotfild: siema, gdzie trzymasz zakwas bo mi już spleśniał 3 razy w roku, masz jakieś porady? Zakwas trzymam w słoiku zasłoniętym gazą.
  • Odpowiedz
Zakwas aby był aktywny potrzebuje 2-3 urosnąć po dokarmianiu, w praktyce ok 8h, ale wszystko zależyb od temp. i siły zakwasu. Warto dokarmić go dwukrotnie przed pieczeniem.
  • Odpowiedz