Wpis z mikrobloga

@konsumpcjusz: tak tylko nikt z nich nie chodzi i nie gada i się nie przechwala z reszta jak niektórzy tu. Zyje w multikulturowym państwie. Są tu ludzie którzy, żyją od 25 lat, a słabo znają niemiecki i nigdy ich nie dyskryminowalem, ani nigdy nie słyszałem żeby ktoś coś na serio gadał takiego.
Ten mem idealnie pasuje teraz widzę do tego jak jest u nas: każdy w Polsce będzie mówił ze
  • Odpowiedz
@matwes: ja akurat nadal nie rozróżniam czasów "na papierze" całe życie gramatykę rozwiązuje na słuch. Jeżeli czytam/pisze zdanie to sobie czytam w głowie czy "pasuje"- taki typ pamięci i zawsze miałem dobre wyniki i w praktyce też się sprawdza. Najbardziej z komunikacji po angielsku lubię ten moment kiedy nie wiem jak coś powiedzieć i staram się to określić inaczej, ale tak żeby było zrozumiane (głupi przykład ale chociażby jak "nuddle
  • Odpowiedz
@Szolim: mam podobnie - też gramatyka na słuch, wyczucie, ale jak ktoś miałby mnie z teorii spytać na ocenę to pewno bym 2/3 dostał bo nie potrafiłbym w logiczny sposób wytłumaczyć co gdzie kiedy i jak się używa
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 4
@Tarec: Wszystko to prawda. Najczęściej plują jadem osoby z przed komputera które i tak nie rozmawiają po angielsku. Ja pracuję po angielsku, wiem że popełniam błędy i rozmawiam średnio. Jednak nikomu nie będę wypominał tych błędów. Pokory trzeba mieć trochę poprostu
  • Odpowiedz
Dokładnie, ale potrafią też przyczepić o jakiś błąd gramatyczny czy użycie innego czasu. Jedź zagranice to jeszcze native powie, że zajebiscie mówisz. Będzie zadowolony, że mówisz w ich języku i starasz się dostosować.

@cross7676: Dziala, do momentu w ktorym jestes postrzegany jako obcokrajowiec ktory na wakacje przyjechal, ewentualnie do z--------u na magazynie, a nie ktos, kto probuje sie wpasowac w srodowisko ludzi w miare wyksztalconych. W momencie w ktorym chcesz
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Strahl: pewnie tak, ale jak ktoś mieszka w kraju, płaci podatki i ma normalna pracę to wiadomo że też sam z siebie będzie chciał mówić lepiej niż poprawnie
  • Odpowiedz
@Tarec: Jak zwykle znajdzie się taki co tłumaczy swoje s----------e gramatyczne.
Większość normalnych ludzi nie daje j-----a o to jak kto mówi gdy nie jest jego pracą ten język czyli nie jest nauczycielem, tłumaczem. Ważne by przekazać informację.
Sam pewnie jesteś takim cichym typem co ledwo duka po angielsku a tylko słucha innych szukając problemów.
Taki typowy polski frustrat za granicą.

Nawet w samym JUKEJU masz ludzi rodzonych tam których
  • Odpowiedz