Wpis z mikrobloga

#naukaprogramowania #frontend
Umiem html, css, sass, JS ale nie bardziej zaawansowane rzeczy. Stwierdziłem że doszlifuje JS i dodatkowo w między czasie będę poznawał inne rzeczy typu webpack, npm itd. a do JS kupie zestaw książek you dont know js, wszystkie serie bo łącznie to taniocha. Co myślicie, książki warte uwagi?? Jak już będę pewny JS to jakiś freamwork + chciałbym liznąć back-end.
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Pwado: praktyka jest robiona, dużo kursów przerobiłem, mam jakieś pierdoły typu kamień, papier, nożyce itp. Kilka stron. Ale czuje, że potrzebuje solidną wiedzę z JS, bo np. typu funkcje, klasy, prototype itd to izi. Ale AJAX, promise to już ciężki kawałek do zgryzienia.
  • Odpowiedz
@Veni: Nie umiem czytać z internetu książek, serio. Po 5 minutach oczy mam zmęczone, jestem znudzony itd. Zawsze jak ma być książka to jedynie papier. Nawet po ang moge kupić, byle to był papier. Nie przerobie tego jako ebook
  • Odpowiedz
@NickciN: W jaki sposób w takim razie wyobrażasz sobie przyszłą pracę? Co będziesz robił w sytuacji gdy trzeba korzystać z dokumentacji paczek/bibliotek/frameworków etc? Tego nie ma w książkach i tylko czytając na ekranie rozwiążesz dane problemy. Czym szybciej się do tego przyzwyczaisz tym lepiej.
  • Odpowiedz
@Veni: porównujesz 6 książek po ~300stron do poszukania czegoś w dokumentacji, poznania freamworka itd. Nie rozumiesz, że to nie ma być moją podstawową wiedzą ale uzupełnieniem. Czasem człowiek chce odejść od laptopa, odpocząć i porobić coś innego. Czemu nie połączyć przyjemne (lubie czytać) z pożytecznym czyli książką do IT? W dodatku wątpie, że szybko je przerobię od A do Z więc na jesienne wieczory lub długie trasy jak znalazł.
  • Odpowiedz
@Bomfastic: bardziej szukam ale nie wierze ze znajdę. Nawet nie próbuje bo nie spełniam żadnego kryterium na juniora jak przegladam ogłoszenia. Ogólnie problem jest taki, ze za 2 miesiące muszę mieć inna prace. Będę próbował na testera aplikacji/seo. Wtedy nadal się dokształcać i za jakiś czas już jako front-end.
  • Odpowiedz
Ale AJAX, promise to już ciężki kawałek do zgryzienia.

@NickciN: no to ogólnie słabo, to są podstawy. Dlatego może rozwinę swoją wcześniejsza odpowiedź - zacznij pisać. Jak przyjdą problemy to szukaj rozwiązania - to najbardziej efektywny sposób. Książki to tylko mrzonka na zasadzie, jak przeczytam 100 to będę ekspertem :)
  • Odpowiedz