Wpis z mikrobloga

#naukaprogramowania #frontend
Umiem html, css, sass, JS ale nie bardziej zaawansowane rzeczy. Stwierdziłem że doszlifuje JS i dodatkowo w między czasie będę poznawał inne rzeczy typu webpack, npm itd. a do JS kupie zestaw książek you dont know js, wszystkie serie bo łącznie to taniocha. Co myślicie, książki warte uwagi?? Jak już będę pewny JS to jakiś freamwork + chciałbym liznąć back-end.
  • 12
@Pwado: praktyka jest robiona, dużo kursów przerobiłem, mam jakieś pierdoły typu kamień, papier, nożyce itp. Kilka stron. Ale czuje, że potrzebuje solidną wiedzę z JS, bo np. typu funkcje, klasy, prototype itd to izi. Ale AJAX, promise to już ciężki kawałek do zgryzienia.
@Veni: Nie umiem czytać z internetu książek, serio. Po 5 minutach oczy mam zmęczone, jestem znudzony itd. Zawsze jak ma być książka to jedynie papier. Nawet po ang moge kupić, byle to był papier. Nie przerobie tego jako ebook
@NickciN: W jaki sposób w takim razie wyobrażasz sobie przyszłą pracę? Co będziesz robił w sytuacji gdy trzeba korzystać z dokumentacji paczek/bibliotek/frameworków etc? Tego nie ma w książkach i tylko czytając na ekranie rozwiążesz dane problemy. Czym szybciej się do tego przyzwyczaisz tym lepiej.
@Veni: porównujesz 6 książek po ~300stron do poszukania czegoś w dokumentacji, poznania freamworka itd. Nie rozumiesz, że to nie ma być moją podstawową wiedzą ale uzupełnieniem. Czasem człowiek chce odejść od laptopa, odpocząć i porobić coś innego. Czemu nie połączyć przyjemne (lubie czytać) z pożytecznym czyli książką do IT? W dodatku wątpie, że szybko je przerobię od A do Z więc na jesienne wieczory lub długie trasy jak znalazł.
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@NickciN: szukasz roboty, czy masz i chcesz zgłębiać wiedzę? Jeżeli to pierwsze to zabierasz się od kompletnie dupy strony. Piszesz, że promise jest dla Ciebie trudny, no to napisz kilka gówno funkcji, które przy użyciu tego wyślą zapytanie i zrobią console.log na rezultacie. A jak to zrobić poszukaj w necie.

Jeżeli znasz podstawy, to nie czekaj na nic tylko rób rzeczy, cała potrzebna wiedza będzie przychodziła razem z doświadczeniem. Nie wpadaj
@Bomfastic: bardziej szukam ale nie wierze ze znajdę. Nawet nie próbuje bo nie spełniam żadnego kryterium na juniora jak przegladam ogłoszenia. Ogólnie problem jest taki, ze za 2 miesiące muszę mieć inna prace. Będę próbował na testera aplikacji/seo. Wtedy nadal się dokształcać i za jakiś czas już jako front-end.
Ale AJAX, promise to już ciężki kawałek do zgryzienia.

@NickciN: no to ogólnie słabo, to są podstawy. Dlatego może rozwinę swoją wcześniejsza odpowiedź - zacznij pisać. Jak przyjdą problemy to szukaj rozwiązania - to najbardziej efektywny sposób. Książki to tylko mrzonka na zasadzie, jak przeczytam 100 to będę ekspertem :)