Wpis z mikrobloga

@smok_bozy: Pole magnetyczne, elektryczne czy każde inne też ma nieskończony zasięg, tylko każde z nich tak jak grawitacja słabnie z kwadratem odległości i trudno jest je potem wykryć.
  • Odpowiedz
@smok_bozy: haha, to nie była prawda!!. A tak na poważnie to chciałem napisać, że wg. jednej z teorii grawitacja dlatego jest tak słaba i przegrywam z EM, ponieważ większa część jej siły rozchodzi się w małych, zwiniętych wymiarach jakkolwiek by to nie brzmiało. Nie jestem tylko pewien czy jakiś czas temu ta teoria nie została obalona
  • Odpowiedz
@smok_bozy: skuteczny zasięg grawitacji jest bardzo niski w porównaniu do innych oddziaływań. Oddziaływania grawitacyjne przenoszą się z co najwyżej prędkością światła, więc to nie jest tak, że każda masa oddziałuje natychmiastowo z każdą. Część tych oddziaływań nigdy nie "doleci" do celu. Pomijam już problemy z wykryciem grawitonu.
  • Odpowiedz
@WesolyCzajniczek: Tu nie chodzi o to z jaką szybkością się porusza dane oddziaływanie lecz o siły jakie tam działają. Między środkiem masy ziemi a środkiem masy spinacza będzie jakieś 6300km, a między środkiem magnesu i tego samego spinacza jakieś kilka mm.
6300²/0,05²= 15876000000
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@smok_bozy: mozecie nazwać mnie naiwnym, głupim, ignorantem itp., ale skoro grawitacja, pomimo upływu tak długiego czasu odkąd ją wymyślono, nadal jest teorią i nikt nie potrafi udowodnić jej istnienia, to wydaje się nie istnieć :D. A to co nas przyciąga do ziemii, to nie może być po prostu masa własna danego przedmiotu ?

• Odpowiedz
@qqterens: Waga to pomiar siły, dokonywany w... działającej grawitacji. Wjedź z tym odważnikiem na najwyższy wieżowiec świata a dokładna waga pokaże ci, że teraz waży mniej. Znikła masa czy osłabła grawitacja?
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@KubaGrom: Poważnie można taki eksperyment wykonać? Np. zważyłbym się pod burj khalifa i moja waga by wynosiła 100kg; a przy ważeniu na szczycie już wynik wynosiłby powiedzmy 99kg ? Pewnie są na to wzory jakieś itd.

• Odpowiedz
@kycol_kycolewicz: małe sprostowanie. Nie ma żadnych sił grawitacyjnych. Siła to tylko koncept, z którego skorzystał Newton, a Einstein zastąpił przedstawieniem grawitacji jako zakrzywienia czasoprzestrzeni przez masy. Wg obecnego stanu wiedzy tak naprawdę nie ma czegoś takiego jak siła grawitacyjna, ale sama grawitacja już jest.
  • Odpowiedz
@WesolyCzajniczek: Racja, sam ciężar jest siłą i jest wynikiem działania grawitacji.
Nie wiem czemu ale w angielskim jest często używane Fundamental forces i myślę, że stąd wynikał mój błąd. W polskim jest dużo lepsze Oddziaływania podstawowe i tak to powinienem był ująć - jako oddziaływanie. Eh lenistwo. Dzięki za sprostowanie.
  • Odpowiedz