Aktywne Wpisy

njay +214
#kupujcopolskie
Z okazji przekroczenia 500 subskrypcji autorskiego tagu wrzucam wpis specjalny na tą okazję, ale najpierw dziękuję wszystkim za zainteresowanie, miłe słowa i liczne komentarze, które przekroczyły wielokrotnie moje oczekiwania. :) Zapraszam do regularnego przeglądania tagu, z czasem będzie na nim coraz więcej wartościowych treści.
Przyjrzyjmy się dziś, jak to tak naprawdę jest z tymi sklepami spożywczymi. Które są polskie, które zagraniczne i skąd.
Zachęcam do kupowania w polskich sklepach, wspierajmy naszą
Z okazji przekroczenia 500 subskrypcji autorskiego tagu wrzucam wpis specjalny na tą okazję, ale najpierw dziękuję wszystkim za zainteresowanie, miłe słowa i liczne komentarze, które przekroczyły wielokrotnie moje oczekiwania. :) Zapraszam do regularnego przeglądania tagu, z czasem będzie na nim coraz więcej wartościowych treści.
Przyjrzyjmy się dziś, jak to tak naprawdę jest z tymi sklepami spożywczymi. Które są polskie, które zagraniczne i skąd.
Zachęcam do kupowania w polskich sklepach, wspierajmy naszą
źródło: temp_file3648473869005598583
Pobierz
Teuvo +222
dzisiaj mija 10 lat od premiery wiedźmina 3
i jak się z tym czujecie
3 wiedźmin 3 nadal najlepszy
i jak się z tym czujecie
3 wiedźmin 3 nadal najlepszy
źródło: __geralt_of_rivia_and_roach_the_witcher_and_2_more_drawn_by_akreon__c21f4ac9de47b8cae53a0008f910060d
Pobierz

Czy Hibernate zawsze robi automatyczny update pobranych Encji - jeśli tak, to kiedy zamyka sesję?
Czy robi różnice czy pobieram je bezpośrednio poprzez np. EntityManager a automatycznie wygenerowane repozytoria?
Ale co w przypadku lazy obiektów? Otwiera się nowa sesja i po zaciągnięciu reszty zależności zamyka?
@MiszkaCFC: Tzn, rozumiem że jeśli pobieram wszystko własnoręcznie i zamknę sesję to dostanę exception przy ładowaniu czegoś lazy. Ale wydaje mi się, że w przypadku używania JPA repository mogę dociągnąć pozostałe zależności już z poziomu serwisu - chociaż teoretycznie sesja została zamknięta po wywołaniu metody repo. Jeśli się mylę to idę się wybatożyć.
A co do pytania ze wpisu - update jest wykonywany pod koniec transakcji, jeśli obiekt jest 'dirty', czyli został zmodyfikowany.
Komentarz usunięty przez autora
Cale zarzadzanie EntityManagerem zazwyczaj zalatwia Spring i najistotniejsze sa 2 mechanizmy:
- @Transactional - jak Spring widzi metode z taka annotacja, to otwiera sobie nowego EntityManagera i kojarzy go z aktualnym watkiem. EntityManager jest zamykany na
Czy jego obecność oznacza, że WSZYSTKIE zmiany na encjach beda flushowane na koniec przetwarzania request'a? Czy to nie działa tak, ze jest mozliwość pobrania lazy elementów, ale jakiekolwiek zmiany bez @ Transactional nie sa flush'owane na koniec przetwarzania?
@Kresse: to jest informacja, której szukałem - dzięki wielkie. Bo generalnie używam Boot'a i robie operacje na Encjach w serwisach (zmieniam wartości, ładuje lazy pola) ale finalnie nie zapisują się one w bazie, jeśli nie wymuszę tego poprzez ręczne ustawienie transakcji/sesji.