Wpis z mikrobloga

Mam 4 elementy Arduino Uno i Micro,czujnik i wyświetlacz TFT.Na Arduino Uno mam wszystkie piny zajęte przez TFT.Do mikro podpiąłem czujnik i za pomocą UARTu wyrzuca mi wartości. Jak teraz zrobić żeby te same wartości wyrzucało mi na TFT.
#arduino #elektronika
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@damianex19: Połącz serial jednego arduino z drugim i na tym z wyświetlaczem odczytuj i wrzucaj na wyświetlacz.

Nie wiem o co pytasz.

PS. Wyświetlacz ten nie jest przypadkiem na SPI? Nie powienien wcale tak dużo pinów zajmować
  • Odpowiedz
@damianex19: Serio, sprecyzuj...
Jakim interfejsem jest podłączony wyświetlacz, co to za czujnik, czy serio maja być dwa arduino czy jedno. Jeśli dwa to jak daleko od siebie... zaraz trzeba sie będzie w elektrodę bawić ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@damianex19:

Urządzenie wykorzystuje tylko 5 wyprowadzeń: 3 dla magistrali SPI, 1 dla kontrolera dotyku i jeden dla czytnika kart microSD.

Więc wszystkie inne piny mas zwolne. Wiem, że shield blokuje je fizycznie, ale mozna sobie dolutowac kabelek z boku lub dać kolejną płytkę pomiedzy co wyprowadzi potrzebne
  • Odpowiedz
@damianex19: Ale jeżeli dobrze czytam to wyświetlacz jest oparty o ILI9342 lub ILI9341 czyli powinno dać sie zestawić komunikację po SPI (czyli tylko 4 piny wykorzystane)...
  • Odpowiedz