@thebestisyettocome: A potem po nockach idziesz na rano i jesteś tak #!$%@? bo nie mogłeś zasnąć wieczorem bo przecież wcześniej chodziłeś na nocki, a masz tylko 48h na regeneracje i dostosowanie organizmu do wcześniejszego pójścia spać. xD
@PajonkGeniusz: Ja pracuję po 12h i baaardzo chwalę. Rzadziej do pracy chodzę, mam więcej wolnego, a w dodatku nie odczuwam żadnej różnicy między 8h a 12h.
@PajonkGeniusz: 8 godzin pracy to nie tragedia jeśli ma sie blisko, rano kawka kilka minut potem przerwy, jak nie robisz na taśmie to przed fajrantem można wyjść i cyk Wychodzi 7 godzin czystej pracy. Ja pracuje 8.5 h bo mamy 30 minut bezplatnego lunchu, dodając 30 minut dojazdu i powrotu wychodzi 9 godzin dziennie od poniedziałku do piątku...
Ogolnie racja, jak ktos przeszarzuje z kredytami, bombelkami, zona zajmuje sie dziecmi to trzeba zasuwac by to wszystko utrzymac... ale mam przykre wrazenie ze czesto ci co tak dlugo siedza w pracy tak naprawde nie potrzebuja az tylu pieniedzy, tylko ze utkneli w takich zwiazkach ze wola
@PajonkGeniusz: dodam jeszcze ze czytalem gdzies ze niby kiedys ludzie pracowali cale dnie, jakies warsztaty, na pole, ALE....
... robili na swoim, czesto dojazd do pracy polegal na zejsciu pietro lub dwa w dol, i ta praca miala sporo przerw, a to obiad, a to sjesta, wiec nie bardzo da sie to przeliczyc na wspolczesne. Jasne, nie mowie tutaj o nieszczesnikach z fabryk podczas rewolucji przemyslowej.
@PajonkGeniusz: Ostatnio mam codziennie takie przemyslenia i malo rzeczy obrzydza mnie obecnie bardziej niz czlowiek niechetnie oddajacy swoj czas, praktycznie cale zycie za jakies wypierdy z ktorych nawet mieszkania nie kupi za gotowke. W wiekszoscy wypadkow. Oblesne
@shox to jeszcze #!$%@? jak są dwie nooce, Ale jak wypadnie weekend nocny tj. Piatek sobota niedziela to poniedziałek wtorek wolny i w srode na 6 rano xDD
@PajonkGeniusz: dokładnie, #!$%@? takie życie... jak już hajsu uzbieram to zostanę koczownikiem, w najgorszym przypadku zdechne jako bezdomny gdzies na ulicy i będzie milion razy lepiej niż całe życie w pracy przesiedzieć
@k3mis: i co z tego że był podnoszony jak dopiero Ford go wprowadził i rozpowszechnił?
Teraz też różni podnoszą, żeby było 6h (choćby partia Razem, która zbierała podpisy, żeby mieć większe szanse w wyborach, a poza tym nie zrobiła nic). Jak za 20 lat ktoś zrobi coś, że w prawie każdej firmie będzie 6h, to o kim będziesz mówił, że to jego zasługa? Tego gościa czy partii Razem?
@BOlek99: te 30 min na lunch to patologia. Szczególnie w IT to się często zdarza. Ustawowo masz 15 min przerwy, więc wychodzi na lunch 45 min. Nikt tyle nie je. A jeszcze jak zjesz kanapkę przy kompie to te 45 min pracujesz za darmo.
Bojkotować takich januszy i nie godzić się na takie warunki.
@PajonkGeniusz: Dlatego nie bardzo wyobrażam sobie pracę, która nie jest dla mnie ciekawa i nie sprawia mi przyjemności. Nawet za cenę tego, że płacą średnio.
6 godzin powinno być maksymalnie :/
#pracbaza
Komentarz usunięty przez autora
Ja pracuje 8.5 h bo mamy 30 minut bezplatnego lunchu, dodając 30 minut dojazdu i powrotu wychodzi 9 godzin dziennie od poniedziałku do piątku...
@Morelo:
@PajonkGeniusz:
Ogolnie racja, jak ktos przeszarzuje z kredytami, bombelkami, zona zajmuje sie dziecmi to trzeba zasuwac by to wszystko utrzymac... ale mam przykre wrazenie ze czesto ci co tak dlugo siedza w pracy tak naprawde nie potrzebuja az tylu pieniedzy, tylko ze utkneli w takich zwiazkach ze wola
... robili na swoim, czesto dojazd do pracy polegal na zejsciu pietro lub dwa w dol, i ta praca miala sporo przerw, a to obiad, a to sjesta, wiec nie bardzo da sie to przeliczyc na wspolczesne. Jasne, nie mowie tutaj o nieszczesnikach z fabryk podczas rewolucji przemyslowej.
Osobiscie uwazam ze 8h sie
Oblesne
Nie każdy jedzie godzinę do pracy, raczej zdecydowana mniejszość.
Komentarz usunięty przez autora
Teraz też różni podnoszą, żeby było 6h (choćby partia Razem, która zbierała podpisy, żeby mieć większe szanse w wyborach, a poza tym nie zrobiła nic). Jak za 20 lat ktoś zrobi coś, że w prawie każdej firmie będzie 6h, to o kim będziesz mówił, że to jego zasługa? Tego gościa czy partii Razem?
Bojkotować takich januszy i nie godzić się na takie warunki.