Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@PajonkGeniusz: 9h dzień pracy z godzinną przerwą w środku, po 1h dojazdu w każdą stronę i jest 11h, 7-8h powinno być na zdrowy sen to razem 19h. Posiłki, toaleta, administracja codziennością, jakieś dodatkowe obowiązki.
Nieźle jak ci zostanie z 2-3h na "życie" ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • 0
@PajonkGeniusz: Nazywał się Henry Ford. Z badań w jego firmie nad wydajnością pracy wyszło, że najlepiej będzie, gdy robotnik będzie miał dzień podzielony na trzy ośmiogodzinne sfery związane z pracą, czasem wolnym i snem. W czasie pracy wytworzy towary, które kupi w czasie wolnym, a 1/3 jest przeznaczona na regenerację przed pracą. W 1919 konwencja waszyngtońska usankcjonowała taki standard.

@corrs: tylko to było w czasach gdy nie było korków.
Czas
  • 0
@mk321: wydaje mi sie, ze czlowiek ma zakodane w DNA, zeby gromadzic jak najwiecej dóbr, zasobów, środków. A wiekszosc realizuje to poprzez pracę.

@r4do5: nawet jeśli tak faktycznie jest to jest to mało istotny czynnik.
Co najmniej 50% dnia pracy idzie na same podatki. Kolejne 30% albo więcej % na wiecznie uciekający koszt dachu nad głową na baniującym rynku nieruchomości. Jak jeszcze odliczysz rachunki i pożywienie to na "gromadzenie dóbr"
  • 0
W 1919 konwencja waszyngtońska usankcjonowała taki standard.

@corrs: 100 lat później, postępy automatyzacji sprawiły że czynność wykonywana w godzinę wykonuje się w 5 minut, więc gdzie ten zaoszczędzony czas? Kto nas z niego okradł?

@lukaszlukaszkk: system - podatki, baniowanie cen nieruchomości, pieniądz inflacyjny tworzony z długu, planowe zużycie, itd.
  • 1
@Kressska:

To po co bierze zone i robi dzieci jak go nie stać na życie? Ja sie zgadzam, że bezsensu takie życie.

Niski przyrost naturalny w krajach rozwiniętych to pewnie tylko przypadek. W końcu murzyni w chatkach z gunwa nic nie mają, a dzieci robio ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • 0
@PajonkGeniusz: tzw fenomen gówno wartych prac. Prawda jest taka że nie musimy tyle pracować

Prawda

ale ludzkość mając do wyboru 6h i wystarczającą ilość dóbr oraz 8h i jeszcze więcej tańszych rzeczy wybrała to drugie

Fałsz
@MPXD:
@PajonkGeniusz nie bierzesz pod uwagę jednej rzeczy, są ludzie, którzy lubią to co robią, praca sprawia mi przyjemność i jest ponadprzeciętny popyt na ich produkt/usługi. Tacy ludzie, owszem, pracują po 12-16 godzin dziennie, ale są w stanie pojechać raz na kwartał na urlop.
@mk321: dokladnie, totalny bez sens, tym bardziej ze ja nie robie przy kompie tylko przy maszynie, i ani nie męczą mi sie oczy, ani nie męczę sie ficzycznie. Ale cóż holenderska firma ( ͡° ͜ʖ ͡°) taki maja standard, a nie patrzą na to ze w NL jest chyba 40 dni urlopu rocznie a nie 20/26 tak jak u nas xd