@jacieniemog28: no to ma, ja kiedyś miałem zapędy pozytywistyczne i byłem zwolennikiem pracy organicznej, bo dziadkowie, bo ojcowizna, bo patriotyzm. Szczerze? Uważam że takie elity jaki naród. Vox populi vox dei
@jacieniemog28: Ale zdaje się że w historii mieliśmy już na tronie obcych monarchów. Raz było lepiej raz gorzej. Jak Polacy wybiorą opcję rosyjską to będzie tylko dobrze świadczyło o tej opcji, że się dała wybrać i źle o Polakach.
mnie to zastanawia w sumie teraz, bo rozmawiałem tak na oko na maroko z ok 100 pisowcami i jeśli grupa 50ciu jest tak samo tępa a drugie 50 nie ogarnia to ja nie wiem... w sumie to byli głównie ludzie po 30 albo przed bo ze starymi dziadami nie ma co rozmawiać
@jacieniemog28: Strasznie się spinasz, i w jakiś opatrzny, emocjonalny sposób traktujesz politykę. A polityka tak jak każda dziedzina rządzi się swoimi prawami. Dużo jest nieczystej gry i niestety los przeciętnego człowieka jest w tym chyba najmniej istotny. Parafrazując jednego z przedstawicieli polskiego szemranego biznesu:
"obywatel Polski jest od stawiania krzyżyka na karcie do głosowania"
@Praetorian2002: dziwnym trafem niemcy jak widzą że ktoś robi ich w ch0ja to na niego nie głosują, a tutaj pfffff można pluć w twarz i ma się stabilne 6mln wyborców
dziwnym trafem niemcy jak widzą że ktoś robi ich w ch0ja to na niego nie głosują, a tutaj pfffff można pluć w twarz i ma się stabilne 6mln wyborców
@jacieniemog28: to też nie do końca tak, bo wielu Niemców nie zgadza się z polityką imigracyjną, z wysokością socjalu i podatków, a mimo to w oficjalnych wypowiedziach boją się dotykać tych kwestii. Pomimo problemów z demografią jakoś nikt Merkel nie wywozi
@jacieniemog28: ech to literalne traktowanie cyferek w nicku :) Z Niemcami jest o tyle zabawna sytuacja, że oni są w pewnej matni, w zasadzie to hihot historii, że stali się jej zakładnikami. Ja odnoszę wrażenie że oni są w dużej mierze zrezygnowani.
@Praetorian2002: dziecko, nie odpisuj mi, mam znajomych w niemczech, codziennie idzie spotkać agitatorów na ulicy, ciągle sa jakieś akcje polityczne pod programy itp. w necie są dyskusje, w tv, w radiu, generalnie niemcy żyją polityką i dają więcej je...nia od nas, serio, skończ bo się ośmieszasz
przecież to co się dzieje to katastrofa
"obywatel Polski jest od stawiania krzyżyka na karcie do głosowania"
@jacieniemog28: to też nie do końca tak, bo wielu Niemców nie zgadza się z polityką imigracyjną, z wysokością socjalu i podatków, a mimo to w oficjalnych wypowiedziach boją się dotykać tych kwestii. Pomimo problemów z demografią jakoś nikt Merkel nie wywozi