Wpis z mikrobloga

W ramach weekendowego ratunku mojego rudolubnego mesia dokonałem podmianki kompletu drzwi z polifta co by mi ruda nie wchodziła na spody co sezon. Wszystko cacy, namęczyłem się z odkręcaniem zapieczonych śrub ale w końcu jest! Nowe drzwi na miejscu. Teraz powstają jednak dwa problemy. Po 1 - kolor drzwi mimo deklaracji sprzedawcy odbiega minimalnie od koloru przednich nadkoli i tylnej budy. Myśle że nie kłamie, bo ma inne części z koloru 744. Czy może to być kwestia wieku lakieru? Jeśli tak, dałoby czymś pozbyć się tej różnicy? Jakieś t-cuty? Polerka? Po 2 - ale to chyba oczywiste przy wymianie zawiasów. Drzwi nie chodzą tak płynnie i nie zamykają się tak lekko jak poprzednie. Jest jakiś fajny myk żeby samemu je dopasować? Wiem ze regulacja na zawiasach jest.

#samochody #motoryzacja #mechanikasamochodowa #lakiernictwo #mercedes #w203
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@StolczykNaKiju: Co do płynności chodzenia drzwi to czasami zależy od tego ogranicznika z 3 ząbkami. U mnie jedne też tak średnio chodziły to wyczyściłem ten dzyndzel zmywaczem do hamulców, a potem nasmarowałem. Efekt? Teraz mnie w-------ą, bo się same zamykają xD
  • Odpowiedz
@StolczykNaKiju Też mam 744 i drzwi z anglika. Też widać różnicę, ale to normalne, bo z wiekiem jedne przyjmują więcej, inne mniej UV.
Proponuję spróbować polerki albo cieniowania u lakiernika.
  • Odpowiedz
@Testobiron: To może być to w sumie, bo jak jeszcze nie dokręciłem tego ogranicznika to chodziły w miarę płynnie. Dzięki za patent, spróbuję tak zrobić najwyżej wrócę i dam Ci znać, że też jestem w klubie w---------h xD.
@mini_van: No to lepiej w sumie, bo z 744 dobrze z częściami, myślałem przez chwilę, że to jakieś 755 i będzie trzeba dobrać błotniki i malować tak tył. W sumie
  • Odpowiedz
@StolczykNaKiju: jak elementy są w oryginalnym lakierze, przeważnie pasują odcieniem, ewentualnie tylko połysk jest inny. Wtedy polerka załatwi sprawę. Sam kilka krotnie kupowałem elementy w kolor i tylko raz mi się zdarzyło że odcień nie pasował, mimo że lakier był oryginalny. Był to peugeot 407. Drzwi były z tego samego roku, różniły się listwa bez chromu. Kupiłem kolejne z listwa chrom i te już pasowały. Tak jakby wersja z chromem
  • Odpowiedz