Wpis z mikrobloga

mirki co za p------a akcja..

za tygodzień mam dwutygodniowy urlop i mój pracodawca każę mi przyjść w sobotę między pierwszym a drugim tygodniem urlopu. Argumentuje to tym że nie ma kto pracować, pilnie mnie potrzebuję bla bla i podobno urlop ma się tylko w dni pracujące od pon do pt, prawda to? Będę musiał wracać z urlopu na sobotę i znowu jechać na urlop? Chcę mi nawet dać 150 zl xD

#pracbaza #pytanie #niebieskiepaski #rozowepaski
  • 49
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 64
@Pedalski_Wlamywacz_Dwa:

Przepisy Kodeksu pracy przewidują odwołanie pracownika z urlopu wypoczynkowego i bezpłatnego. Nie precyzują katalogu przyczyn, w których pracodawca ma prawo odwołania z urlopu swojego pracownika. Art. 167 Kodeksu pracy mówi jedynie o odwołaniu tylko wówczas, gdy obecność pracownika w zakładzie pracy jest niezbędna i  wymagana przez okoliczności nieprzewidziane w chwili rozpoczynania urlopu.
  • Odpowiedz
@Pedalski_Wlamywacz_Dwa: Nie może tak zrobić, chce Cię wyjanuszować. Tzn. może ściągnąć Cię z urlopu, ale wtedy musi zapłacić wszystkie koszty, odszkodowanie etc.
Pracujesz normalnie w soboty? Masz to w umowie? Bo jeśli nie, to może się pocałować w anus
  • Odpowiedz
@Pedalski_Wlamywacz_Dwa: urlop masz ciągłość, olej i nie odbieraj od niego telefonów w czasie urlopu (bo wtedy ma prawo Cie wezwac powołując się na brak zapewnienia ciągłości pracy i musisz przyjść) a takto niech dzwoni ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Pedalski_Wlamywacz_Dwa:

Gdy urlop pracownika normalnie pracującego od poniedziałku do piątku udzielony jest na okres dwóch tygodni, to sobota i niedziela nie są dniami urlopu. Pracodawca może wezwać pracownika do pracy w weekend przypadający w środku dwutygodniowego wolnego, pod warunkiem, że to wezwanie nie naruszy zasady dotyczącej konieczności udzielenia co najmniej 14 dni nieprzerwanego wypoczynku - wyjaśnia Anna Sokołowska, ekspert Serwisu Prawa Pracy i Ubezpieczeń Społecznych."

źródło
  • Odpowiedz
Pracujesz normalnie w soboty? Masz to w umowie? Bo jeśli nie, to może się pocałować w anus

@Arctic_Slav: XD wy macie takie pojęcie o przepisach, że ten tzw JANUSZ zna je dużo lepiej
  • Odpowiedz
@Pedalski_Wlamywacz_Dwa: Pracodawca musi zapewnić Ci 14 dni urlopu w ciągłości, jeżeli to Twoja jedyna szansa na taki w tym roku, to nie może Ci przerwać. To jest akurat bardzo pilnowane. Swoją drogą jeśli Cię teraz ściągnie, a nie masz urlopu to musi Ci go dać i następny nie powinien być urlopem bezpłatnym. Swoją drogą pracujesz u Janusuza albo zbyt dobrego kumpla.
  • Odpowiedz
Ja bym przyszedł. Może to rzutować na Twoją późniejszą karierę albo pozycje w firmie.

@Cmee_: u januszexa xD no na prawdę warto tracić resztki szacunku dla samego siebie i w oczach innych (a głównie tego janusza, bo ten janusz już będzie wiedział że ma frajera przed sobą którym może pomiatać ile wlezie)
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 3
@RozowaZielonka: nie wiem stary. Pójdziesz do pierwszej poważnej pracy, to może Ci się tok myślenia zmieni. Ja myślę np w kontekscie np swojego ojca, który prowadzi biznes. Czasami są sytuacje kryzysowe, gdzie samemu mu by zajęło 3x dłużej niż z partnerem. Jest w stanie to bardzo dobrze wynagrodzić, gdzie widzisz problem ?
  • Odpowiedz