Wpis z mikrobloga

#pko #pkobp
Wie ktoś może, jak wygląda inwestowanie na giełdzie. za pośrednictwem PKOBP ?
Mają coś takiego jak RACHUNEK INWESTYCYJNY. I Ciekawi mnie jak się to obsługuję i na ile można sobie pozwolić, z tym a nie innym rachunkiem.
#gielda #inwestycje #akcje #gpw

• 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@DoomSound: Chciałem do nich wejść i Ci pokrótce opisać, ale te dzbany nawet cennika na wierzchu nie mają. Plusy, które zauważyłem to integracja z głównym kontem i appka. Na darmowe konto nie licz, ale nie wiem ile kasują i ile kasują za transakcje...
  • Odpowiedz
@DoomSound: Normalnie ? Możesz składać zlecenia telefonicznie albo przez ich serwis do zarządzania zleceniami i ogólnie wszystkim co związane z akcjami - Super Makler. Robisz przelew jak na innych rachunek (konto maklerskie ma swój osobny ID ) i składasz zlecenie na interesujące cię akcje. Na początku mnie to zmyliło bo na platformie jest opcja przelej środku na rachunek maklerski, a jak mi obsługa wytłumaczyła to jest do przelewania z 1
  • Odpowiedz
@DoomSound: ogólnie to otwierasz osobne konto/rachunek to którego będziesz mógł z poziomu konta bankowego się zalogować. Możesz wysyłać tam środki albo kupować akcje zgodnie z limitem. np masz limit dwa tys i nie masz środków na koncie maklerskim to jak kupisz akcje do 2 tys z automatu ci ściągnie hajs. Przelew z konta na konta to parę sekund. ogólnie na konto maklerskie też można się logować osobnym logiem i hasłem
  • Odpowiedz
@DoomSound: nie wszystkim degiro odpowiada ale nawet polskie rozwiązania z banku z pomarańczowym logo są dużo tańsze Np brak opłaty za prowadzenie i niższe prowizje. DM z polski wypełnia za Ciebie PITa co jest ważne bo przy degiro i przewalutowaniach można się napocić. Na sam koniec polecam się przyjrzeć dlaczego degiro ma takie „konkurencyjne” opłaty
  • Odpowiedz
@DoomSound: ING mocno. Ma dwie oferty - z kontem za 10 zł (i masz niziutką prowizje od transakcji, bodaj 0,02%). Jest opcja free - 3 zł od każdej prowizji, powyżej 1000 to jakoś się zmienia. To zależy jak chcesz inwestować, konto za 10 zł gry grasz na DD (na kursie dziennym, kupujesz rano sprzedajesz pod koniec sesji). Jeśli chcesz inwestować i nie kupować w trakcie - konto free.

Polecam zakup
  • Odpowiedz