Wpis z mikrobloga

#banki #pkobp #ekonomia

Czy jadąc za granicę, konkretnie do #uk będę w stanie płacić kartą za produkty, np. zamawiając coś w McD lub robiąc zakupy w supermarketach, czy karta umożliwi mi tylko wypłaty z bankomatów? Mam kartę w PKO Inteligo.
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Tytanowy_Mateusz: revolut to też normalna karta Mastercard, tylko przy płatnościach w walutach obcych dynamicznie przewalutowuje środki po kursie rynkowym bez marży. Porównaj te kursy bankowe z bieżącymi kursami walutowymi to zobaczysz sporą różnicę. Do tego płacąc w funtach masz dwa przewalutowania, najpierw z GBP na euro po kursie Mastercarda, też niekorzystnym, potem z euro na złote po kursie banku.
  • Odpowiedz
  • 1
@Tytanowy_Mateusz: a ja opowiem swój przykład, bo może pomoże. Jak nie Tobie, to komuś innemu.

Konto w ING, a raczej dwa. W złotówkach i funtach. Masz wewnętrzny kantor wg którego przelewasz sobie PLN na GBP. Zamieniają Ci Twoją kartę na kartę wielowalutową i płacisz w Polsce, leci hajs z konta w PLN a potem płacisz za coś w Londynie i leci hajs z tego z funtach. Do pewnej wysokości nie
  • Odpowiedz
@JagniecymFuterkiemWalekPokryty: Dziękujemy za rzeczowy opis. Jedyne sprostowanie to, że przy płatnościach z konta walutowego kartą wielowalutową nie pobieramy nigdy prowizji. Przy wypłatach z bankomatów jest prowizja w wysokości 3 %. Możesz wykupić pakiet wypłat, dzięki któremu tej opłaty nie będzie.

Wszystkie informacje znajdziecie na stronie
https://www.ing.pl/indywidualni/karty/karty-do-konta/niezbednik-podroznika
  • Odpowiedz