Wpis z mikrobloga

#amd #ryzen #pcmasterrace #komputery

https://www.reddit.com/r/Amd/comments/ccbuya/tuned_ryzen_2700x_vs_stock_3700x_surprising/

Porównanie Ryzena 3700x 3200 XMP vs Ryzena 2700x 3600 cl14.

2700x bije 3700x, jak dla mnie lipa bo by wycisnąć wszystko z 3700x trzeba drogi ram kupić a by na dobry ram trafić i go zoptymalizować nie jest łatwo bo od szeregu czynników zależy czy da się go podkręcić sensownie, jak się źle trafi to ledwo na XMP będzie działał.
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@UczesanyPedryl: 3600 cl14 z poobniżanymi timingami vs zwykłe 3200 cl16, to chyba oczywiste że 2700x będzie co najmniej równy lub przeważał
Zawsze na ryzenach potweakowany ram dawał ogromnego boosta, tylko mało osób się tym interesowało i robiło odpowiednie testy, porównania.
  • Odpowiedz
@UczesanyPedryl:
The 2700x was running with PBO, 2x8gb 3600 memory 14,15,14,22 1t with tight sub timings and the 3700x was running stock with 2x 8gb 3200 memory at 16,18,18, 36 2t with automatic sub timings. Sort of like a best vs worst comparison.

16,18,18, 36 2t (°°
  • Odpowiedz
@emjot86: Nie jaraj się tak bo musisz w c--j drogi ram dla takich efektów kupić, sam G.Skill Flare X 3200 cl14 kosztuje 800-900 zł a on nie ma zbędnych bajerów w postaci RGB czy pozłacanych radiatorów, jak w przyszłości byś chciał dokupić dodatkowe 16 gb to już niezła sumka wyjdzie a na 3600 mhz cl14 Ryzen z 32gb ramu na pewno nie pójdzie.
  • Odpowiedz
Nie jaraj się tak bo musisz w c--j drogi ram dla takich efektów kupić

@UczesanyPedryl: bzdura, wystarczą mu cruciale balistix na microna e-diech za 250 zł by dojść do 3466-3600 na niskich timingach na którejś z tych płyt:

ASRock B450 Steel Legend
ASRock B450M
  • Odpowiedz
@Pustulka: To wytłumacz mi ziom dlaczego te ramy które mam:

https://www.x-kom.pl/p/427810-pamiec-ram-ddr4-gskill-16gb-3200mhz-ripjaws-v-cl15-red-2x8gb.html?utm_source=ceneo&utm_medium=comparison&utm_campaign=ceneo_click

I są b-die bo sprawdzałem w programie Harpoon nawet sypią się na 3333 na b450 Tomahowku i 2700x? a jakieś gównoramy za 2x taniej niby się tak zajebiście do 3600 kręcą? Testowałem to na różnych ustawieniach posiłkując się kalkulatorem i przez miesiąc testów nic nie wykombinowałem, z tego co pamiętam to 3466 cl16 sie sypało na pulpicie a 3600
  • Odpowiedz
@UczesanyPedryl: A któż to wie, wczoraj testowałem te microny na Asusie Prime X370-Pro czyli na jednej z najgorszych płyt na rynku jeżeli chodzi o OC ramu, na ryzynie pierwszej generacji i wyższy sort bdie niż twój wysypywał się na 3333MHz na pierwszej i drugiej generacji, microny działają stabilnie na 3466CL14, nawet odpaliłem benchmarka na 3600MHz, ale to nie było stabilne. ¯\_(ツ)_/¯

Potrzebuje najtańszych czterech kostek po 16 GB które uda
  • Odpowiedz
@Pustulka: A wiesz jaka szansa jest by te Ballistixy wykręcić na 3600? to bym sprzedał w p---u za 4 stówki te Ripjawy i kupił tańsze i lepsze Cruciale. I jak rozpoznać które to są E-Die? podasz link do tych właściwych?
  • Odpowiedz
@Pustulka Według tej rozpiski wszystkie gigaszroty na x470 to układy t-topology więc nowa płyta potrzebna mi nie będzie. Szkoda że nie ma 32 GB kości. Wiem że będzie trudno z OC bo już teraz przy 4 obsadzonych bankach ściana OC bez zabawy z timingami i subtimingami z delikatnym podobiciem napięcia to 3333 MHz i też nie do końca stabilnie bo są delikatne spadki wydajności systemu. Chyba że nowe Zeny to poprawiły
  • Odpowiedz
@UczesanyPedryl: Jest też opcja, że będziesz miał taki sam problem na micronach jeżeli przegrałeś loterię krzemową i trafił ci się kiepski kontroler pamięci, bo możliwości twojej płyty kończą się na 3866MHz dla ryzena drugiej generacji, na 3600 pewnie pójdą, ale to jest kwestia opóźnień, bo 3466, 3533CL14 będzie szybsze od 3600CL16. Ten kalkulator to taka sugestia, da się schodzić niżej co też czyniłem na każdych kościach jakie testowałem(bdie, edie microna
  • Odpowiedz
@Pustulka: Teraz widzę że te Ballistixy kosztują ponad 500 złotych :D coś czuję że za prędko nie będzie żadnej promocji na te ramy, dziwne w sumie dlaczego one takie tanie były skoro są najlepsze, nie rozumiem tego rynku z kościami pamięci, zbyt to wszystko jest skomplikowane.
  • Odpowiedz
Tu jest AES cl15 3000 czyli 60 drożej niż na promocji, rozumiem że tak samo dobre są jak te sporty 3200 cl16?

@UczesanyPedryl: Bądź bardziej cierpliwy, myślę, że jak trochę poczekasz to kupisz je taniej. Generalnie to też lepszy bin(zobacz subtiming i policz sobie realne opóźnienia), ale widziałem lepsze rezultaty na 3200CL16.
  • Odpowiedz