Wpis z mikrobloga

@leftfinger: na chudziaka dajesz izolację poziomą, jej brak jest poważnym błędem. Izolacja jest z folii, z papy, na co tam jest potrzeba i kasa. Na izolację styropian. I na styropian nie ma potrzeby dawać już kolejnej warstwy folii, ale i jej danie nie jest błędem (zwłaszcza, że koszt żaden), u siebie np. taką warstwę dodałem we wszystkich pomieszczeniach mokrych. Wyjątkiem jest sytuacja, w której w podłodze będzie podłogówka, wtedy folia
  • Odpowiedz
w której w podłodze będzie podłogówka, wtedy folia na styropianie obowiązkowo i ma to być specjalna, lustrzana folia.

@Jarek_P: to akurat wiem, bo podłogówke robiłem kilka razy. Tutaj nie będzie podłogówki, ok wszystko wiem, dzięki :)
  • Odpowiedz
@Jarek_P: Ciekawy jestem czy jakiś błąd zrobiłem, bo wyrównywałem stare pomieszczenie wylewką, walnąłem folię zalałem betonem. Pod spodem też był beton bez izolacji żadnej. Zrobiłem coś nie tak? Powinienem nie dawać folii? Nie bardzo ogarniam te sprawy przy wylewkach
  • Odpowiedz
@albertbranka: ma być minimum folia. Więc jeśli dałeś folię, to jakaś warstwa izolacyjna jest i jest ok. Ale wszystko się sprowadza do tego, jakie tam miałeś warunki, była wilgoć, czy nie. Jeśli nie, to będzie dobrze nawet bez dobrze zrobionej izolacji. Jeśli byłoby wilgotno, wysoko wody gruntowe i stary beton, który podciąga, to sama folia może być za słaba.
  • Odpowiedz
@Jarek_P: A co mogłem dać jeszcze? Dopytuje bo mam piwnicę do zrobienia i nie wiem czy dawać w ogóle folię (jest ubita ziemia którą bym wybrał, dał folię i wylał beton i płytki na to). Ściany i fundamenty wyglądają na izolowane papą, ale chyba się rozleciała, bo to jakaś inna niż obecne. Wilgoć tam jest, ale chyba nie z gruntu, tylko się skrapla bo pomieszczenie nieogrzewane.
Wód gruntowych nie ma
  • Odpowiedz
@albertbranka: tak książkowo, to powinieneś tam najpierw wylać wprost na grunt warstwę chudego betonu. Tenże beton posmaruj dysperbitem i jeśli sucho, na to połóż folię, ew. izolację termiczną, jeśli potrzebujesz (ale skoro pomieszczenie nieogrzewane, to pewnie nie ma sensu) i wylewka. Zamiast folii możesz dać papę termozgrzewalną (taką zwykłą, podkładową), wywijając jej brzegi na ściany.
  • Odpowiedz
@Jarek_P: Dzięki, tyle że chudziak musiałby mieć kilka cm minimum, potem jeszcze wylewka właściwa. A wybrać i tak już muszę z 10 cm żeby wylać 4 - 5. Nie wiem jak głęboko mam fundamenty z jednej strony, bo dom na górce i pod jedną ścianą mogą być płycej. Będzie miejsce to zrobię jak radzisz.
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@Jarek_P: Akurat pod powyższy wątek trafiłem z Googla, a widzę że się znasz to zapytam. Zgodnie ze sztuką w przypadku układania styropianu bezpośrednio na chudziaka powinno się kłaść folię izolacyjną przed kładzenie styropianu czy jak inni mówią tuż po jego pierwszej warstwie (5 cm)?
  • Odpowiedz