Wpis z mikrobloga

Mirki,
chciałbym nauczyć się assemblera, głownie po to aby rozpocząć przygodę z reverse engeniring, do tego potrzebny jest assembler o ile się nie mylę. Chciałbym prosty tut dla kompletnie zielonych. Proste i logiczne wytłumaczenie zagadnień bez żadnej wiedzy.

Wołam eksperta @Gynvael

#assembler #it #programowanie
  • 9
  • Odpowiedz
@xberkinus: nie wróże przyszłości w tej dziedzinie skoro wpisanie w google "how to start out in reverse engineering" cię przerasta. Ta robota to głownie googlanie i sprawdzanie przeróżnych rzeczy i nie ma drogi na skróty, że zapytasz eksperta i wskaże ci rozwiązanie - bo tutaj sam je musisz odkryć
  • Odpowiedz
@sokytsinolop: ''how to start out in reverse engineering'' podpowie tylko, że mam się nauczyć assemblera - to już wiem. Wpisanie assembler kurs i wejście w randomowy kurs nie jest chyba najlepszym rozwiązaniem, ponieważ zawartość merytoryczna może nie być poprawna. Po wpisaniu np. c++ kurs pierwszy jest Mirosław Zelent którego kursy nie są zbyt dobrej jakości. Dlatego wolę zapytać się ''ekspertów''.
  • Odpowiedz
@xberkinus
Niestety nie umiem odpowiedzieć na to pytanie, głównie przez to, że nie śledzę współczesnych kursów z podstawami (a te z których ja się uczyłem mają wartość muzealną) :(
Rzuć okiem natomiast na https://gynvael.coldwind.pl/?id=664 - tam jest kilka różnych związanych z asmem linków i kilka podpowiedzi jak się uczyć.

Mój kurs dotyczy 32-bitowego asemblera x86, więc jest trochę przestarzały (lepiej iść od razu w x86 64-bit), chociaż na szczęście 32-bit x86 nie
  • Odpowiedz