Wpis z mikrobloga

"W Polsce są c-----e przepisy, wybronisz się jak masz kasę i dobrego adwokata, a jak nie, to cię udupią, bo powiedzą, że zawsze mogłeś użyć innego narzędzia - np deski. A jak zabijesz deską, to ci powiedzą, że mogłeś użyć pięści. Zabijesz pięścią, to ci powiedzą, że mogłeś uciekać..."

@Jestembogaty: Jak zabijesz kogoś przekraczając granice obrony koniecznej to masz szanse oglądac świat zza krat nawet, gdybyś to zrobił dupą.

wybronisz
  • Odpowiedz
Siedzieć nie idziesz. Natomiast utrata pozwolenia jest niemal pewna.

@KubaJam: To z praktyki?
Czy to oznacza, że obrona bronią w Polsce jest limitowana do 1x w życiu?
  • Odpowiedz
@kraglapyrka: Noz nie sluzy do zabijania, jest to narzedzie aby rozdzielac materie na potrzebne czesci, przy okazji cialo. Bron palna to wynalazek aby zabijac. Jestes niezlym dzbanem, ze nie rozrozniasz takich niuansow.
  • Odpowiedz
Czym tu się jarać? Każdy może iść na strzelnicę i sobie postrzelać.

@RatKing: racja, można też powiedzieć - po co komu samochód skoro są taksówki...
możesz nie wiedzieć, ale na strzelnicy liczą średnio 4x więcej za każdy strzał niż to jest warte, dodatkowo często chcą opłat za instruktora no i dodatkowo opłata za wejście na strzelnicę... mając swoją b--ń masz jednorazowy większy wydatek, ale później im więcej strzelasz tym taniej wychodzi...
Emill - > Czym tu się jarać? Każdy może iść na strzelnicę i sobie postrzelać.

@Rat...

źródło: comment_YOSLJvuXcClYAFOkkxiiifZlg4pnFkPF.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@Emill: Wymieniaj zastosowania broni palnej, kisne w srodku, jak sie fapo-strzelacze sila na argumenty.

O roznicach w zastosowanii broni napisalem sam, ale jest to wciaz narzedzie sluzacw glownie do swojej pierwotnej funkcji, poza tym zabic mozna i zabawka dziecieca. Bron palna ma jedno zastosowanie, ktorego byc fanem jest duzym zboczeniem malych mentalnie ludzikow. Jara was potega, ktora trzymacie w rekach, moc latwego odebrania zycia, chocby w obronie wlanej. Takie pobudki
  • Odpowiedz
Wymieniaj zastosowania broni, kisne w srodku, jak sie fapo-strzelacze sila na argumenty.

@RatKing: tak coś czułem, że poważna, konstruktywna rozmowa na argumenty będzie tu waleniem grochem o ścianę i przegra z hurr durr nóż wynaleziono XXX tysięcy lat temu i wciąż się tak samo używa
spróbowałem, mam czyste sumienie...

Jara was potega, ktora trzymacie w rekach, moc latwego odebrania zycia, chocby w obronie wlanej. Takie pobudki sa niskie i podobnie jak chcec
  • Odpowiedz
@Drobar: Z praktyki nie, ale robiąc pozwolenie kilkakrotnie słyszałem żart: robisz pozwolenie do jednorazowego użycia broni w obronie koniecznej.
Zapytany został o to przedstawiciel PZSS i faktycznie powiedział, ze broni użyć można w odparciu bezpośredniego, bezprawnego ataku. Jednak jest to równoznaczne z utrata pozwolenia na b--ń do celów sportowych czy kolekcjonerskich. Niby nie do tego służy to pozwolenie.

Z drugiej strony, zabić można i krzesłem, ale nigdy nie słyszałem, żeby
  • Odpowiedz
@KubaJam: "Obronił pan swoje/czyjeś życie, ale żeby mi się to więcej nie powtórzyło?"

Z ciekawości - czy mundurowi w Polsce mają podobne konsekwencje po użyciu broni?
  • Odpowiedz
@Drobar: Mundurowi posiadają zupełnie inną kategorie pozwolenia. Im nikt nie odbierze pozwolenia bez udowodnienia przekroczenia obrony koniecznej.

Pan z PZSS mówił, ze można b--ń wykorzystać (postraszyć) i później najlepiej jak najszybciej samemu zadzwonić na policję, ze taka sytuacja się wydarzyła nim ta druga strona zadzwoni i opowie bajki o kimś wymachującym bronią.
  • Odpowiedz
@RatKing:

Brandzlowanie sie narzedziem do zabijania z zimba krwia jest w tym twoim obrazku jakies lepsze? Ha tfu na ciebie.

No patrz, a tysiące osób w Polsce używa tych narzędzi do rozrywki xD Ale głodnemu chleb na myśli... Swoimi nienawistnymi wpisami udowadniasz, że nie nigdy nie powinieneś mieć możliwości posiadania broni palnej. W porządku, czuję się bezpieczniej.
  • Odpowiedz