Wpis z mikrobloga

konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Oskarek89:

Wiedziałeś jak się zachować w takim miejscu?
( ͡º ͜ʖ͡º)

A tak serio to czuje się swobodnie czy raczej sztywna maniura, strach zamówić coś więcej bo nie wiadomo jaka cena i dyskretna obserwacja obsługi czy wiesz co czym się je i czy zostawisz 50 zł napiwku czy 500? ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@Mokadelic: Obsługa w takich miejscach jest po to, żeby z nimi rozmawiać. Serio, lepiej też zapytać o najprostsze rzeczy jak choćby jak składać sztućce niż kombinować i się spinać. Im fajniejsi i otwarci goście, tym fajniejsza obsługa. Często mówi się, że obsługa (gdziekolwiek) jest sztywna. Wystarczy rzucić żartem, zapytać o coś w menu, wino, pokazać zainteresowanie a obsługa odwdzięcza się tym samym.
  • Odpowiedz
Foie Gras


@Oskarek89: produkcja tego dania jest tak okrutna dla zwierząt, że jest nielegalna w Polsce.

W celu uzyskania 2-10-krotnie powiększonej patologicznie wątroby (choroba zwana stłuszczenie wątroby), 3-6 miesięczne kaczki i gęsi przeznaczone na foie gras trzymane są w klatkach i karmione karmą wtłaczaną do przełyku ptaków za pomocą zgłębnika (sondy): 2 razy dziennie (kaczki), 4 razy dziennie (gęsi) przez okres 2-3 tygodni przed ubojem. Dzienna porcja karmy wtłaczanej siłą
  • Odpowiedz
Propsuje takie kulinarne przygody. Dla ciekawostki podam ze menu 5 daniowe w restauracji na 40 pietrze w Hadze (najwyzej polozna restauracja w Beneluxie) kosztuje 59e ;)
  • Odpowiedz
produkcja tego dania jest tak okrutna dla zwierząt, że jest nielegalna w Polsce


@smyl: ciekawe. Dlaczego więc jest to serwowane w restauracji w Polsce? Mają w dupie przepisy czy po prostu zakazana jest produkcja, ale sprzedawać już można?
  • Odpowiedz