Wpis z mikrobloga

#elektronika #arduino

Mircy, czy mógłby ktoś ocenić poprawność poniższego schematu? Jest to jednostka GPS do samochodu zbudowana na Teensy LC.
Zasilanie jest na modułach step-down regulowanych potencjometrem, np na LM317. Teensy ma zasilanie 3,7- 5,5 V, Sim800L 3,8-4,3 V (musi mieć oddzielne zasilanie bo potrafi pobrać dużo prądu). Masa od Sim800 przeciągnięta do Teensy żeby działał Serial. GPS jest podłączony przez tranzystor, żeby móc włączać i wyłączać jego zasilanie.
Moduł GPS pobiera max 17 mA, wyliczyłem, że rezystor R2 ma mieć min. 26 kOhm (liczyłem dla 20mA)
Myślę, że do tej pory jest OK.

Teraz wątpliwości - ile musi mieć rezystor R1?
Czy w obwód transoptora od strony diody też muszę rzucić jakiś rezystor? Tam jest żarówka, bo myślę, żeby podpiąć się pod podświetlenie przycisków na desce, będę miał najbliżej (samochód to Polonez Plus) ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Czy to nie jebnie? :D Sorry za lamerstwo w temacie, ale muszę to skonsultować z kimś.
mrocznydrwal - #elektronika #arduino

Mircy, czy mógłby ktoś ocenić poprawność poni...

źródło: comment_lQ9mgO27GGXEzeJVeefV9TNlIyvQX6uA.jpg

Pobierz
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Czy to nie jebnie?

@mrocznydrwal: dioda w PC817 na pewno.
Ja bym tam wywalił jeden z zasilaczy i zostawił tylko ten 4V, procesor sam robi 3,3V. Pytanie jaka jest wydajność tego 3V3 i czy możesz z tego zasilać GPS.
  • Odpowiedz
@mrocznydrwal: Czarno to widzę patrząc po schemacie, lepiej kup gotowca :D Do czego ma służyć ten tranzystor i rezystor R2? Transoptor jeśli nie ma wbudowanego rezystora to zasilasz tak jak diodę, przez rezystor, pewnie coś około 1k-1,2k. A zasilanie zrób na module z cewką taki który przetwarza napięcie (jakis 1$ na ebayu), a nie na LM317 - będzie brał 2x mniej prądu.
  • Odpowiedz
@wykopowynoob: Co do tranzystora i rezystora: chce w programie wyłączać czasem moduł GPS. Nie chce podpinać do pinu cyfrowego (mimo że niektore maja wydajność 20mA), dlatego jak na pinie 14 dam 0, to moduł się wyłączy.
  • Odpowiedz
@zetisdead: jedno z wyjśc 3,3V ma max 100mA więc chyba na luzie.Nawet niektóre piny cyfrowe mają 20mA, więc ostatecznie nawet one by wystarczyły chyba. No w sumie można z jednego zasilacza, nie wiem po co tak zrobiłem.
Wartość rezystora wyszła mi 274 ohm. Dobrze liczyłem? Napięcie z samochodu (max 15 V) - 1,3 V (spadek na diodzie) przez 50mA ( max If z noty katalogowej). Mogę dac po prostu 1k?
  • Odpowiedz
@mrocznydrwal: a ok, bo tak napisaleś jakbyś chciał nim regulować prąd dla modułu :D Ta wartość 26k dla R2 wydaje się duża, ale niech się wypowie ktoś kto lepiej ogarnia temat bo ja używałem mosfetów do arduino.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@mrocznydrwal: przesadzasz trochę z tym prądem diody. 5mA w zupełności wystarczy. Ja bym dał rezystor 2k2 i zabezpieczył wejście przed odwrotnym podłączeniem - wystarczy dioda 1n4148 szeregowo.
  • Odpowiedz
@morsisko: kiedyś tego nakupiłem za grosze na aliexpress i tak zostało :D Poza tym do samego działania urządzeń nie mam zastrzeżeń, program jest gotowy, tylko właśnie kminie nad poprawnym podłączeniem.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@mrocznydrwal: możesz faktycznie połączyć to antyrównolegle. Wadą połączenia szeregowego może być wolniejsze wyciąganie ładunku że złącza LED przy zerowym napięciu na wejściu obwodu albo obawa jak się rozłoży napięcie na dwóch wstecznie spolaryzowanych diodach przy odwrotnie podłączonym zasilaniu. W twoim przypadku nie powinno to mieć praktycznego znaczenia.
  • Odpowiedz
@mrocznydrwal:
1) zasilanie zrób nie na stabilizatorach liniowych, a faktycznie na jakichś modułach step-down (LM2596, gotowe moduły możesz nawet kupić), te które wybrałeś będą się grzać, będą potrzebować radiatora... szkoda zachodu i energii.
2) ten moduł SIM wg noty katalogowej pobiera do 2A jedynie w porywach, moim zdaniem nie ma najmniejszego sensu robić mu osobnego zasilania. Moduł LM2596 daje radę do 3A, a jeśli to GSM ciągnie taki prąd jedynie
  • Odpowiedz
odcinanie zasilania GPS.... serio zasil go po prostu z tego teensy. Jeśli bardzo musisz, użyj tranzystora PNP i odcinaj mu zasilanie, nie GND (a rezystor w bazie trochę zmniejsz, 4,7-10k). Odcinanie GND w przypadku modułu, który jest podłączony liniami transmisyjnymi do reszty układu może się okazać niezbyt skuteczne i w rezultacie niezbyt zdrowe.

@Jarek_P: W tym konkretny przypadku odcinanie GND ma sens. Na liniach Rx i Tx stanem spoczynkowym jest
  • Odpowiedz
W tym konkretny przypadku odcinanie GND ma sens. Na liniach Rx i Tx stanem spoczynkowym jest stan wysoki.

@zetisdead: ciekawe. Ale szczerze mówiąc... na grzyba mu w ogóle odcinać to zasilanie? Jak widac, to tylko potencjalne problemy generuje. Nie znam tego modułu, ale jestem niemal pewien, że jak wszystkie mu podobne, da się wprowadzić programowo w stan niskiego poboru energii i to powinno całkowicie wystarczyć.
  • Odpowiedz
@Jarek_P:
1) w sumie mam chyba taki moduł
2) tak, już to poprawiłem
3) tutaj się pomyliłem, przy łapaniu fixa GPS może pobierać sporo powyżej 20mA. Chciałbym też móc w razie czego wykorzystać Neo-6M (bo mam) który jest mniej energooszczędny.
4) ok, też już poprawiłem
5) a tutaj mi się p------o, miałem tu odczytywać stan zapłonu, więc powiedzmy, że pin 15 będzie dawał 3,3 a za fototranzystorem masa i jakiś pin cyfrowy do
  • Odpowiedz