Aktywne Wpisy
ziomus13 +313
Wczoraj córa 7lvl chciała siedzieć w domu. Wyciągnąłem ją siłą na spacer, razem z 0,5 rocznym latoroslem. Bez żony, bo zabrała się za porządki. Zabrałem ją najpierw do lasu, gdzie widziała sarny i mnóstwo ślimaków. Później na łąkę, gdzie ogladala sobie krowy. Na koniec na stację i pojechaliśmy sobie pociągiem. Połaziliśmy po mieście i po 1h pociągiem powrotnym wróciliśmy. Całość trwała 3,5h. Córa stwierdziła że to był cudownie spędzony czas. Nie sądziła,
szalaput +25
Chłopaki, nie uważacie, że korzystanie z tindera jest dla was trochę upokarzające?
Rzućcie to w ch** i nauczcie się podchodzić w realu, tam macie czarno na białym wygląd, wzrost, figurę, mowę ciała, zachowanie i po tym oceniacie czy jesteście zainteresowani. To zwieksza was szacunek do samych siebie.
#tinder #badoo
Rzućcie to w ch** i nauczcie się podchodzić w realu, tam macie czarno na białym wygląd, wzrost, figurę, mowę ciała, zachowanie i po tym oceniacie czy jesteście zainteresowani. To zwieksza was szacunek do samych siebie.
#tinder #badoo

Mircy, czy mógłby ktoś ocenić poprawność poniższego schematu? Jest to jednostka GPS do samochodu zbudowana na Teensy LC.
Zasilanie jest na modułach step-down regulowanych potencjometrem, np na LM317. Teensy ma zasilanie 3,7- 5,5 V, Sim800L 3,8-4,3 V (musi mieć oddzielne zasilanie bo potrafi pobrać dużo prądu). Masa od Sim800 przeciągnięta do Teensy żeby działał Serial. GPS jest podłączony przez tranzystor, żeby móc włączać i wyłączać jego zasilanie.
Moduł GPS pobiera max 17 mA, wyliczyłem, że rezystor R2 ma mieć min. 26 kOhm (liczyłem dla 20mA)
Myślę, że do tej pory jest OK.
Teraz wątpliwości - ile musi mieć rezystor R1?
Czy w obwód transoptora od strony diody też muszę rzucić jakiś rezystor? Tam jest żarówka, bo myślę, żeby podpiąć się pod podświetlenie przycisków na desce, będę miał najbliżej (samochód to Polonez Plus) ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Czy to nie jebnie? :D Sorry za lamerstwo w temacie, ale muszę to skonsultować z kimś.
źródło: comment_lQ9mgO27GGXEzeJVeefV9TNlIyvQX6uA.jpg
Pobierz@mrocznydrwal: Tak, taki żeby prąd diody był odpowiedni.
@mrocznydrwal: dioda w PC817 na pewno.
Ja bym tam wywalił jeden z zasilaczy i zostawił tylko ten 4V, procesor sam robi 3,3V. Pytanie jaka jest wydajność tego 3V3 i czy możesz z tego zasilać GPS.
Wartość rezystora wyszła mi 274 ohm. Dobrze liczyłem? Napięcie z samochodu (max 15 V) - 1,3 V (spadek na diodzie) przez 50mA ( max If z noty katalogowej). Mogę dac po prostu 1k?
źródło: comment_Zc4zfImHi5FszViWywPRsiZeEXtcQWdC.jpg
Pobierz1) zasilanie zrób nie na stabilizatorach liniowych, a faktycznie na jakichś modułach step-down (LM2596, gotowe moduły możesz nawet kupić), te które wybrałeś będą się grzać, będą potrzebować radiatora... szkoda zachodu i energii.
2) ten moduł SIM wg noty katalogowej pobiera do 2A jedynie w porywach, moim zdaniem nie ma najmniejszego sensu robić mu osobnego zasilania. Moduł LM2596 daje radę do 3A, a jeśli to GSM ciągnie taki prąd jedynie
@Jarek_P: W tym konkretny przypadku odcinanie GND ma sens. Na liniach Rx i Tx stanem spoczynkowym jest
@zetisdead: ciekawe. Ale szczerze mówiąc... na grzyba mu w ogóle odcinać to zasilanie? Jak widac, to tylko potencjalne problemy generuje. Nie znam tego modułu, ale jestem niemal pewien, że jak wszystkie mu podobne, da się wprowadzić programowo w stan niskiego poboru energii i to powinno całkowicie wystarczyć.
1) w sumie mam chyba taki moduł
2) tak, już to poprawiłem
3) tutaj się pomyliłem, przy łapaniu fixa GPS może pobierać sporo powyżej 20mA. Chciałbym też móc w razie czego wykorzystać Neo-6M (bo mam) który jest mniej energooszczędny.
4) ok, też już poprawiłem
5) a tutaj mi się p------o, miałem tu odczytywać stan zapłonu, więc powiedzmy, że pin 15 będzie dawał 3,3 a za fototranzystorem masa i jakiś pin cyfrowy do
Komentarz usunięty przez autora
źródło: comment_rQwg4Tw2DlvuMZsI5I6GwYH1p5os0BbS.jpg
Pobierz