Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
Ktoś może chciałby się pozbyć swojego PSXa do max 100 złotych, najlepiej z padem, przerobionego i laserem w dobrym stanie?
W moim SCPH-102 (PSOne czyli "slimka") chyba padł kontroler napędu bo silniczek nie wprawia w ruch płyty a laser nie stara się zmieniać położenia soczewki. Napęd na 70% jest sprawny, ponieważ to samo się dzieje przypadku drugiego nowego, wyciągniętego prosto z pudełka. Trochę mnie to wkurzyło bo chciałem sobie pograć na działeczce u rodziców podczas długiego weekendu, więc chciałbym być już przygotowany na ewentualną następną wizytę. ( ͡º ͜ʖ͡º)

#playstation #konsole #psx #retrogaming i trochę #elektronika #retrocomputing
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@manualnyautomat: Bezpiecznik napędu. Taki mały gdzieś w okolicach włącznika. Jak masz multimetr to możesz znaleźć który to (w internecie są poradniki gdzie szukać) i jak nie umiesz lutować SMD to w dowolnym serwisie GSM to wymienia za 10-20zl. Ja już dwie psone tak ożywiłem.
  • Odpowiedz
  • 0
@piker: szkoda że nie wziąłem konsolki ze sobą, mógłbym sprawdzić. W piątek przy ogólnych oględzinach sprawdzałem przepływność chyba 4 bezpieczników w okolicach złącza taśmy/kontrolera napędu (chyba to był ten chip Panasonica, stąd moja wstępna diagnoza że może być z tym problem) i przy gnieździe zasilania - przepływał prąd, niestety nie wiedziałem/nie mogłem zauważyć obecności innych a z dostępem internetu w tamtym miejscu był problem.
Co do lutowania to akurat najmniejszy
  • Odpowiedz
  • 0
@piker: a, jeszcze jedno, przy dociśnięciu lasera do pozycji "startowej", widać że strzelał czerwoną wiązką, ale nie pozycjonował soczewki.. nie mówiąc już o tym co wspomniałem wcześniej - 0 reakcji silniczków.
  • Odpowiedz