Wpis z mikrobloga

@Quilo: To nie takie proste. Mowie, ze dom jest w trakcie wykanczania jeszcze. Mamy sporo rzeczy do zrobienia. Poza tym - czy przy sprzedazy domu nie ma obowiazku poinformowania o ewntualnych uciazliwosciach (jak na przykald to, ze sasiad upierdliwie gra na pianinie)? Wydaje mi sie, ze jest...
@stormkiss: Tylko nie wiaodo co zrobic...
@Adams_GA: Wiem, o tym mowimy. Przy czym ona ma pianino elektryczne... Jak przyszedlby
  • Odpowiedz
@Quilo: nie wiem z czego wywodzisz, że może grać od 6 do 22. Od 6 do 22 to nie ma co najwyżej ciszy nocnej, a nie że możesz sobie robić co chcesz. Wiertarką też możesz 365 dni n---------ć od 6 do 22 bo nie ma ciszy nocnej? Poczytaj o immisjach, a wtedy będziesz wiedział, że cisza nocna nie ma dla nich żadnego znaczenia.
  • Odpowiedz
@Quilo: no nie moze, na tym polega wlasnie powództwo przy immisjach. Nie mozesz robic co Ci sie zywnie podoba ze swoja własnością,jesli ograniczasz innym prawo do normalnego korzystania z ich nieruchomości.
  • Odpowiedz
@Adams_GA: to nie rozwiąże problemu, bo grać będzie dalej - bo może, od 6:00 do 22:00

@Quilo : To akurat nie jest prawda. "Cisza nocna" nie jest uregulowana prawnie, a jedynie normatywnie - w takich godzinach powinna byc zachowana cisza. Prawo spoldzielcze moze cos takiego ustawnoic. Prawo polskie mowi o tym, ze przez caly dzien nalezy zyc sasiedzko tak, aby nie utrudniac innym zycia.
  • Odpowiedz
@Adams_GA: wiem dobrze co to immisja pośrednia, wiem również jak działa policja i sądy w Polsce także nie liczyłbym na skuteczne załatwienie sprawy pozwem czy podpieranie się naruszeniem dóbr osobistych.
  • Odpowiedz
Wiem, o tym mowimy. Przy czym ona ma pianino elektryczne... Jak przyszedlby ktos od kontroli gry to przeciez moze 'ściszyc', a przy nas grac glosniej.

@fuyubugezu: no ale to jest kwestia dowodowa, nie wiem kup miernik dźwięku, nagrywaj filmy, zbieraj świadków etc.
  • Odpowiedz
Nieskromnie prosilbym o wyplusowanie wpisu. Chcialbym, aby dotarl do kogos kto mial podobny problem i jakos go rozwiazal... Albo po prostu kgoos, kto zajmuje sie tym i moze cos poradzic.
  • Odpowiedz
Chcialbym, aby dotarl do kogos kto mial podobny problem i jakos go rozwiazal...

@fuyubugezu: ja co prawda nie w sprawie pianina, ale sprawa głośno chodzącego sprzętu do naprawy samochód widziałem wygraną właśnie z immisji.
  • Odpowiedz
@Ogar_Ogar: ok i właściciel tego sprzętu ogarnął to w jakiś sposób że zakłócanie ponad przeciętna miarę ustało? Przeciętna miara to taki kompromis ustawodawcy . W tym przypadku nie można komuś zakazać grać na pianinie w domu , z tym ze ta przeciętna miara jest sprawdzana przez stosunki miejscowe, społeczno gospodarcze czy przeznaczenie nieruchomości
  • Odpowiedz
@fuyubugezu: można na własny koszt (skoro i tak wciąż remontujecie) zawołać specjalistę i wyciszyć (najlepiej z obydwóch stron ( ͡° ͜ʖ ͡°) może stracicie na metrażu ale ten komfort :)
  • Odpowiedz