Wpis z mikrobloga

Do mojego starego komputera który już ledwo zipie i od miesięcy leży w szafie wyłączony chcę kupić kilka rzeczy by mógł znów wrócić do sprawności :P

Wybrałem kilka rzeczy na allegro by przywrócić go do żywych ale nie wiem czy to dobry wybór i czy może lepiej coś innego mu wymienić?

Jak ktoś się zna i ma chwilę czasu bardzo proszę o pomoc :)

Na chwilę obecną znalazłem:
-KARTA GRAFICZNA RADEON HD7550 1GB DDR3 - 99 złotych
-ZASILACZ KOMPUTEROWY FORTRON ATX FSP450-40EMDN - 99 złoty
-DYSK TWARDY 3,5" WD 500 GB WD5000AAKX SATA - 65 złoty

A w komputerze jest na tą chwilę:
-Jakaś stara płyta główna obsługująca ram DDR2
-Jakieś 6 GB ramu DDR2
-Jakiś stary procesor dwu rdzeniowy :P (tez chcę go wymienić na 4)
-Sypiący się zasilacz i dysk twardy który wydaje dźwięki umierającego metalu :c

Ogólnie jest sens cokolwiek z tym komputerem robić? xD

#komputery #pytanie #pytaniedoeksperta #informatyka #skladamkomputer
  • 12
  • Odpowiedz
Ogólnie myślę też nad wymianą płyty głównej i ramu tak by te ddr3 chociaż czytał ale czy to będzie jakaś duża różnica? skoro ta komputerze i tak raz na jakiś czas obejrzę tylko jakiś film czy poprzeglądam wykop? :P
  • Odpowiedz
@89neo: Masz chwilę by wymienić podzespoły w które zainwestowałeś?

Mi nie zależy na graniu w jakieś nowy gierki, mam kilka swoich online które pójdą i na sprzęcie za 400 złoty i nic więcej mi nie potrzebne i jakoś tak szkoda kasy trochę na kupno nowego komputera tym bardziej że gram na playstaton jak już w coś bardzo chcę pograć :P
  • Odpowiedz
@SiemkaKtoPeeL: Miałem identyczną sytuacje jak Ty, i doszedłem do wniosku że stary płyty na 775 już sie prawie do niczego nie nadają, często problem z kompatybilnością występuje, ograniczenie ram do 4/8 gb zależe, i wydajność bardzo słaba, a poza tym ogólnie stare części, nie ma obslugi ani sata 3 ani usb 3.0. Sam przesiadłem na 3gen intela, i do tego kupiłem dla spokoju nową grafikę 1050ti kiedyś na promocji z dyskiem
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@SiemkaKtoPeeL: Byle tylko było złącze SATA na płycie głównej. Moja różowa ma laptopa z i3 drugiej generacji (jakieś osiem lat) i jedyny upgrade polegał na wymianie starego dysku na SSD. Laptop ma teraz drugie życie. Każdemu polecam upgrade komputera od wymiany dysku i ewentualnie dołożenia ramu.
  • Odpowiedz