Jeden z twórców obecnego ustroju Polski i odbudowy gospodarki zniszczonej latami centralnego planowania.
Leszek Balcerowicz - doktor habilitowany nauk ekonomicznych, profesor nadzwyczajny SGH, dwukrotny wicepremier i minister finansów w rządach Tadeusza Mazowieckiego (1989-1991), Jana Bieleckiego (1991) i Jerzego Buzka (1997-2000), poseł na Sejm III kadencji, a także prezes Narodowego Banku Polskiego. Nauczyciel akademicki.
@bledny: Gospodarka planowana była wielkim sukcesem do końca lat 70. Nie masz pojęcia dlaczego upadła. Kapitalizm nie jest sukcesem kogokolwiek, bo działa niezależnie od polityków. Obecnie, po 30 latach ledwie osiągnęliśmy poziom życia z 1989 roku, a nawet PKB jest relatywnie dalej od USA niż w 1976 roku. I to mimo tego, że mieliśmy najwięcej szczęścia. Co mają powiedzieć Rumuni albo Ukraińcy.
Gospodarka planowana była wielkim sukcesem do końca lat 70.
@RedRight: ahahahahahahahahaha. Ach te komunistyczne pomysły gospodarcze, które są talie ekstra, do czasu aż świat realny ich nie wykończy przy sporym udziale samych komunistów.
Obecnie, po 30 latach ledwie osiągnęliśmy poziom życia z 1989 roku,
Zapewniam cię, że mój i mojej rodziny aż po moich dziadków jest w #!$%@? wyższy niż był wówczas.
@RedRight: nie do końca wiem, dlaczego zostałem zawołany. Ale skoro już jestem to zapytam - na podstawie jakich kryteriów oceniasz "poziom życia" w tym zestawieniu?
Co do gospodarki planowanej - oczywiście masz rację. New Deal Roosevelta wybił przeciętnego amerykańskiego Smitha na poziom dobrobytu w stopniu nie spotykanym nigdy wcześniej i nigdy później. Szkoda, że pod koniec lat 70. system zaczął się trochę sypać :/
Pierwsze dane z okresu po II wojnie światowej dla Polski odnajdujemy w raporcie OECD dopiero w 1950 roku. Wówczas wskaźnik PKB na mieszkańca osiąga poziom 2447 dol. – to więcej niż w przypadku Hiszpanii, Portugalii i Grecji. Dla Węgier i Czechosłowacji wartości te wynoszą odpowiednio 2480 dol. i 3501 dol. W tym samym czasie średnia dla 29 krajów Europy Zachodniej wynosiła 4578 dol., dla USA – aż 9561 dol.
a nawet PKB jest relatywnie dalej od USA niż w 1976 roku
@RedRight: To akurat się zgadza, ale stawiałbym na stagnację i recesję od 1978 do 1989. 1989 był dla nas jednym z najgorszych roczników. Poziom z 1978 osiągnęliśmy już w 1997.
@Miniu30: Jak policzysz PKB nominalne, to w 1978 PKB USA to była dwudziestokrotność PKB Polski, a w 2017 to jest trzydziestokrotność PKB Polski. Więc faktycznie USA nam ucieka
@johny-kalesonny: znalazlem calosciowe gdp nominalne z 1976 i roznica wyszla 34 krotna w praktyce tak jak teraz mimo ze zmienily sie proporcje ludnosci.
@bledny: Gospodarka planowana była wielkim sukcesem do końca lat 70. Nie masz pojęcia dlaczego upadła. Kapitalizm nie jest sukcesem kogokolwiek, bo działa niezależnie od polityków. Obecnie, po 30 latach ledwie osiągnęliśmy poziom życia z 1989 roku, a nawet PKB jest relatywnie dalej od USA niż w 1976 roku. I to mimo tego, że mieliśmy najwięcej szczęścia. Co mają powiedzieć Rumuni albo Ukraińcy.
O neokolonializmie nie wspomnę.
@shiromaru: @kult_cwaniaka:
#korwin #jkm #libertarianizm #liberalizm #komunizm #ekonomia #gospodarka #historia #4konserwy #bekazlewactwa #neuropa #gruparatowaniapoziomu #antykapitalizm #polityka
@RedRight: ahahahahahahahahaha. Ach te komunistyczne pomysły gospodarcze, które są talie ekstra, do czasu aż świat realny ich nie wykończy przy sporym udziale samych komunistów.
Zapewniam cię, że mój i mojej rodziny aż po moich dziadków jest w #!$%@? wyższy niż był wówczas.
Komentarz usunięty przez autora
Co do gospodarki planowanej - oczywiście masz rację. New Deal Roosevelta wybił przeciętnego amerykańskiego Smitha na poziom dobrobytu w stopniu nie spotykanym nigdy wcześniej i nigdy później. Szkoda, że pod koniec lat 70. system zaczął się trochę sypać :/
@RedRight: wut, co to za kłamstwa?
wut?
https://forsal.pl/artykuly/732064,pkb-polski-historyczne-rozwoj-gospodarki-przez-150-lat.html
@RedRight: czyli kapitalizm jest sukcesem ludu, a nie klasy władców ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@RedRight: To akurat się zgadza, ale stawiałbym na stagnację i recesję od 1978 do 1989. 1989 był dla nas jednym z najgorszych roczników. Poziom z 1978 osiągnęliśmy już w 1997.
https://www.wykop.pl/link/4426105/jedzenie-drozeje-dwukrotnie-szybciej-niz-inne-towary-oto-typowy-koszyk-zakupowy/
Moja "znajomosc" z nim rozpoczela sie od tego jak zlapalem go na ordynarnym podmienianiu danych
https://www.wykop.pl/wpis/30651913/ostroznie-liczac-otrzymalem-sile-ekonomiczna-polsk/
Na poczatku sadzilem ze to troll ale po tym co ostatnio widze na tagu antykapitalizm to zaczynam w to watpic.