Wpis z mikrobloga

#jazdakonna #konie #jezdziectwo
Hej Mirki i Mirabelki! Ile czasu bede potrzebowal na nauke jazdy konnej, aby byc w stanie wybrac sie np na przejazdzke po lesie? I czy wzrost powyzej 190cm moze mi w czyms przeszkodzic?
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@1989: w niektórych stajniach na przejażdżkę ludzie się wybierają od razu, ale jest to uznawane w Polsce za kontrowersyjne. Lub po kilkunastu, na teren stępem (czyli wolno). Dużo zależy od tego, na ile jest się wysportowanym - niektórzy podają, że 30h jest potrzebne aby jeździć stępem, kłusem, galopem. A wzrost nie przeszkadza - sam mam ponad 190
  • Odpowiedz
  • 0
@radekrad: To calkiem sporo, myslalem ze, aby wybrac sie na taka wolna jazde dla relaksu wystarczy duzo mniej. Ale z tego co widzialem na yt to sporo trzeba pracowac nad odpowiednik balansem ciala. Ale bede probowal za jakies 1,5 tygodnia, zobaczymy co mi wyjdzie :)
  • Odpowiedz
@1989: wsiądziesz raz i zobaczysz że nie jest to takie proste. Dla złapania równowagi trzeba trochę dupogodzin wyklepać. Trochę pracy trzeba w to włożyć żeby było bezpieczne i dla ciebie i dla konia :).
Oczywiście są stajnie w których w teren stępem może pojechać zupełny laik. Ale czy to bezpieczne? Koń to tylko zwierzę które zawsze może się spłoszyć.
  • Odpowiedz
@1989: mówię, są stajnie, gdzie od razu się wyjeżdża w teren, są miejsca, gdzie po kilku/kilkunastu lekcjach się jedzie w teren (wolno, w znaczeniu stęp, może kłus). A jeśli chce się w miarę panować nad koniem (w stępie, kłusie i galopie), to przyjmuje się 30 lekcji
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@1989: dużo zależy od człowieka, znałam takich ludzi co już po dwóch lonżach, zaczynali jeździć po placu i po kolejnych tdwóch już na spokojny spacer w teren mogliby jechać ;) ale rzadko są takie talenty. Na pewno jak jesteś sprawny fizycznie i w miarę porozciągany to nauka na pewno będzie szybsza, niż gdybyś nie był.
  • Odpowiedz