Wpis z mikrobloga

Czy są tu jakieś osoby znające się na #prawobudowlane itp? Mam taki w sumie problem: nowy sąsiad na działce obok chce budować lokal usługowy. Byli teraz u mnie w domu i rozmawiali z ciotka, że przez to że on buduje to ja muszę pokryć dach blachodachówka (mam papę), bo inaczej przekwalifikuje budynek na ruinę. Jestem teraz w pracy i nie mam za bardzo jak sie podowiadywac odnośnie tego, ale czy może on mnie zmusic do tego ? Nie kumam trochę takiego czegoś. #prawo #budownictwo
  • 25
  • Odpowiedz
@urielpp: jak dla mnie bzdura, jak może przekwalifikować czyjś budynek/dom na ruine tak od sobie ? no chyba że to jego działka ale nie może naruszyć umowy a powinna być o tym wzmianka to tak jakbym ja poszedł do sąsiada że ma zmienić dach bo ci dom zburzę
  • Odpowiedz
@urielpp: Też bzdura moim zdaniem - chce się pobudować w bliskiej odległości (poniżej 8m), ale nie może przez to pokrycie. Nie ma opcji przekwalifikowania czyjegoś budynku. Sąsiad już się buduje, czy dopiero stara się o pozwolenie na budowę?
  • Odpowiedz
@urielpp: bo jeśli buduje budynek usługowy to przed uzyskaniem pozwolenia powinniście dostać pismo z urzędu miasta w tej sprawie. Pewnie straszy, bo chce sobie oszczędzić kosztów (nie jestem 100% pewny, ale w przypadku, gdyby chciał się pobudować na tyle blisko, że faktycznie potrzebna byłaby zmiana waszego pokrycia dachu, to on powinien ponieść koszty).

@jezus_cameltoe: Przepisy pożarowe (ale nie chce mi się dokładnie szukać który to punkt, którego rozporządzenia
  • Odpowiedz
@urielpp: sprawdź czy masz tam plan miejscowy - w nim najwięcej jest napisane. Raczej nie ma możliwości przekwalifikowania czyjegoś budynku - on nie ma przecież prawa do dysponowania tym budynkiem. Zorientuj się czy stara się dopiero o pozwolenie na budowę - jako strona powinniście dostać pisma i powiadomienia. A jeśli faktycznie jest cwaniakiem i to na dodatek złośliwym to w trakcie procedury można kilka pism skreślić które nauczą go cwaniakować,
  • Odpowiedz
Co za dzban. On przekwalifikuje. Ha ha ha. Jak chcesz oszczędzić sobie problemów to udaj się do jakiegoś biura projektowego obeznanego w Twoim terenie na porade. Popatrzy ktoś fachowym okiem co może stwarzać problem i dlaczego SOMSIAD juz na wstepie próbuje Cie oszukac. Podejrzewam że może chodzić o odległości p poż. właściwie to na 90% o to chodzi.
  • Odpowiedz
sprawdź czy masz tam plan miejscowy - w nim najwięcej jest napisane. Raczej nie ma możliwości przekwalifikowania czyjegoś budynku - on nie ma przecież prawa do dysponowania tym budynkiem.

@jasiek704: > powiedz mu "to przekwalifikuj, miłego dnia" z najbardziej perfidnym i złośliwym uśmiechem jaki umiesz zrobić :P

@GrindujTopy: > Co za dzban. On przekwalifikuje.
  • Odpowiedz
@karer: o mnie mówisz dzban? ja wiem, że on sobie gówno może i cwaniakuje. najlepiej byłoby dyskretnie kamery zamontować w razie w jakby mu coś #!$%@?ło i chciałby podpalić czy inaczej zaszkodzić. mi kiedyś typek groził, że zniszczy mi samochód jak dalej będę parkował na "jego miejscu" i z obawy postawiłem kamerkę na parapecie. dosłownie na drugi dzień się pięknie nagrał jak wybija szybę i tnie opony - poszedłem pokazać
  • Odpowiedz
dosłownie na drugi dzień się pięknie nagrał jak wybija szybę i tnie opony - poszedłem pokazać nagranie na telefonie i nawet nie musiałem zgłaszać nigdzie sprawy, zapłacił ile chciałem. :)

@GrindujTopy: no a w przypadku podpalen sprawca bedzie nierozpoznawalny i co zrobilbys wtedy? Serio sie pytam co bys zrobil jakby sprawca byl nierozpoznany?
  • Odpowiedz
@karer: nagraj rozmowę z nim jak groźby wypowiada i masz dowód, do tego świadkowie zawsze są na plus. ja akurat miałbym i bez możliwości rozpoznania go na nagraniu wystarczająco dużo poszlak na niego. Idiota mi kiedyś smsy wypisywał, że mam zabrać ten "złom" spod jego okien bo mu widok psuje a jak nie to on zaraz sobie sam zabierze. Nawet napisał na końcu "sąsiad z dołu".

Ja ogólnie nie lubię
  • Odpowiedz
nagraj rozmowę z nim jak groźby wypowiada i masz dowód, do tego świadkowie zawsze są na plus. ja akurat miałbym i bez możliwości rozpoznania go na nagraniu wystarczająco dużo poszlak na niego.

@GrindujTopy: no i co zrobisz? Ja sie szykuje teraz do czegos podobnego. Tylko najpierw zalatwiam sobie fajny weekend z dziewczyna i jak sobie pojedziemy to odpowiedznia osoba zalatwi odpowiednio to co trzeba. Nie trzeba byc geniuszem zeby tak
  • Odpowiedz
@karer: w skrócie opowiem Ci przygodę z policjantem, który mi chciał uprzykrzyć życie.
nasyłał na mnie kontrole drogowe, jako oskarżonego mnie podał do spraw, które zupełnie mnie nie dotyczyły, w kółko dostawałem wezwania jakieś itp.
Pewnego razu stałem pod jego domem (przypadkowo, byłem tam po kogoś) i podszedł do mnie, zanim doszedł włączyłem na szybko zapłon żeby kamerka zaczęła nagrywać i jeszcze odpaliłem nagrywanie w telefonie który położyłem sobie na
  • Odpowiedz