Wpis z mikrobloga

@Matejlipton: a na serio: pytasz o to, czemu ludzie używający Linuksa lub Maca programują w Pythonie, czy czemu ludzie programujący w Pythonie używają Linuksa lub Maca?
  • Odpowiedz
@Matejlipton: o sobie powiem tylko, że nie pamiętam jak się używało Windowsa i niedawno pomagając na hackerspace jakiemuś dzieciakowi na oko 20 letniemu ponad godzinę ogarnąłem jak się na Windowsie gita, a virtualenva już mi się nie chciało.
To samo na Linuksie zajmuje mi 3 minuty ¯\_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
@MakuZo: no pewnie tak, ale koleś też był ciężki bo on chciał koniecznie wrzucić pliki z jakiegoś dziwnego kursu na githuba i pytał gdzie tu się uploaduje, bo już ma konto. W sumie ta godzina to wyszła z tłumaczeniem czym i po co jest sam git.
Projekt miał w kilku plikach... Na pulpicie
nie słyszał o virtualenvie. Jak mu mówiłem to wpisuj teraz w Google git how to create repo
  • Odpowiedz
@Matejlipton: Dlatego, że przez większość czasu Linux nadawał się lepiej do programowania. Był znacznie bardziej stabilny, miał znacznie lepszą konsolę, współpracę z wieloma narzędziami (typu właśnie git z poziomu konsoli) czy łatwość ich obsługi (choćby SSH). Do tego sporo bibliotek była dostępna tylko na linuxa (albo lepiej wspierana). Przykładowo z anacondą się sporo namęczyłem na windowsie i rozwiązaniem było... odpalenie jednak linuxa.
Obecnie mocno się to pod wieloma względami zmienia.
  • Odpowiedz
@Matejlipton: fajnie jest mieć dwa dyski, oba w formacie GPT, na jednym windows, na drugim linux i teraz tak:
na dysku 1 instalujesz Windowsa bez podpiętego dysku 2
na dysku 2 instalujesz Linuksa (wybierz sobie jakiegoś, najłatwiej na początku z ubuntu - najwięcej rozwiązań problemów znajdziesz w google), bez podpiętego dysku 1
podpinasz oba dyski, w zależności od piorytetów w biosie masz Windowsa albo linuksa
i teraz najlepsze - takiego
  • Odpowiedz